Περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις θα έχει βραχυπρόθεσμα για τη Γερμανία η απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank), επισημαίνοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει θετικό και ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Την ίδια ώρα, ζητά αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69 ως το 2060.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της τράπεζας, η γερμανική οικονομία συνεχίζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως σε ό,τι αφορά τους τομείς των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής, των κατασκευών και της κατανάλωσης.

«Παρά το περιβάλλον έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της ανακοινωθείσας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι θετικές προβλέψεις των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν μέχρι τώρα περιοριστεί μόνο κατά πολύ λίγο. Αυτό στηρίζει και την άποψη ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit θα είναι για τη Γερμανία περιορισμένες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα» αναφέρει η Bundesbank.

Η απόσυρση των «baby-boomers»

Στην ίδια έκθεση η τράπεζα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 69 ως το 2060, ειδάλλως, όπως εκτιμά, θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της. Οπως επισημαίνει η Bundesbank, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι καλή, αλλά θα δεχτεί πίεση τις επόμενες δεκαετίες, όταν θα αποσυρθούν οι λεγόμενοι «baby-boomers», ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι.

Με τα σημερινά δεδομένα, το όριο συνταξιοδότησης για τους Γερμανούς αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στα 67 μέχρι το 2030, ωστόσο η Τράπεζα δεν θεωρεί ότι αυτό αρκεί προκειμένου οι συντάξεις να διατηρηθούν στο ύψος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως στόχος, δηλαδή τουλάχιστον στο 43% του μέσου εισοδήματος από το 2050, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Η αύξηση στα 69 έτη θεωρείται από την Bundesbank αναπόφευκτη, προκειμένου να αποτραπεί η μεγάλη αύξηση των εισφορών ή η περικοπή των συντάξεων.

Ερωτηθείς σχετικά ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για σύνταξη στα 67, την οποία θεωρεί «λογικό και απαραίτητο» μέτρο, δεδομένης της δημογραφικής εξέλιξης στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από