Με ήττα 12-7 από την Αυστραλία ολοκλήρωσε η εθνική πόλο των ανδρών τις υποχρεώσεις της στην Α’ φάση του Ολυμπιακού τουρνουά του Ρίο. Η ελληνική ομάδα έχασε την πρώτη θέση του ομίλου της και θα περιμένει ως τα ξημερώματα της Δευτέρας για να μάθει την κατάταξή της (από δεύτερη έως τέταρτη) και τον αντίπαλό της στον προημιτελικό της Τρίτης.

Η ελληνική ομάδα δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, ενώ η οριστικοποίηση της τέταρτης θέσης του Μαυροβουνίου στον Β’ όμιλο έδινε και τη δυνατότητα επιλογής, αν οι διεθνείς δεν ήθελαν να βρουν μπροστά τους, τους φιναλίστ του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αμυντική εικόνα της εθνικής στα δύο πρώτα οκτάλεπτα ήταν αποκαρδιωτική.

Οι Αυστραλοί έβρισκαν συνεχώς ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια και σκόραραν «κατά ριπάς», χωρίς να συναντούν την παραμικρή αντίδραση. Ο Θόδωρος Βλάχος άλλαξε κάποια στιγμή και τερματοφύλακα στη δεύτερη περίοδο, δίνοντας στον Στέφανο Γαλανόπουλο τα πρώτα λεπτά συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα (στο τρίτο οκτάλεπτο επανήλθε κάτω από τα δοκάρια ο Φλέγκας).

Σταδιακά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «κόλλησε» και στην επίθεση και το 5-3 της πρώτης περιόδου μετατράπηκε σε 10-4 στο ημίχρονο. Στο τρίτο οκτάλεπτο η ελληνική άμυνα βελτιώθηκε, αλλά η επιθετική «αφλογιστία» δεν επέτρεψε στην εθνική να επιστρέψει στο παιχνίδι. Οι «καρχαρίες» κράτησαν εύκολα τη νίκη και ελπίζουν σε ένα… θαύμα (ήττα της Ουγγαρίας με διαφορά επτά γκολ από τη Βραζιλία ή απώλεια της Σερβίας κόντρα στην Ιαπωνία) για να περάσουν στην οκτάδα.

Η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε την Α΄ φάση με έξι βαθμούς (δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα) και πλέον περιμένει το παιχνίδι της Ουγγαρίας με τη Βραζιλία για να μάθει την τελική της κατάταξη στον Α΄ όμιλο. Με νίκη των Μαγυάρων η εθνική θα είναι δεύτερη, με νίκη των γηπεδούχων τρίτη, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας θα μείνει τέταρτη (θεωρώντας πάντα ως δεδομένη τη νίκη της Σερβίας επί της Ιαπωνίας).

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Ελβις Φάτοβιτς): Ντένερλι, Κάμπελ 1, Φορντ, Κότεριλ 3, Μάρτιν, Γκίλκριστ, Ρόουτς 1, Γιάνγκερ 2, Σουίφτ 1, Κέιζ 1, Χάουντεν 3, Έμερι, Στάντον-Φρεντς

ΕΛΛΑΔΑ (Θόδωρος Βλάχος): Φλέγκας, Μυλωνάκης, Δερβίσης 1, Γεννηδουνιάς, Φουντούλης 3, Ποντικέας, Αφρουδάκης, Δελακάς, Μουρίκης 1, Κολόμβος, Γούνας 1, Βλαχόπουλος 1, Γαλανόπουλος.