Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τα νέα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία σχετικά με την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως «εγκέφαλο» του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καμίλ Αϊντίν, τούρκος βουλευτής από την Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ), δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει έως τώρα 85 κούτες με έγγραφα από την Τουρκία που αφορούν τον Γκιουλέν. «Βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των εγγράφων αυτών», είπε, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

«Οι τουρκικές αρχές μάς (έκαναν) αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασής τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου.

Η πρώτη παράδοση εγγράφων «δεν περιέχει, πιστεύουμε, μια επίσημη αίτηση έκδοσης» διευκρίνισε.

«Μετά από αυτήν πήραμε και άλλα έγγραφα. Τα εξετάζουμε (…) και δεν νομίζω ότι έχουν καταλήξει σε κάποια διαπίστωση ακόμα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για την εξέταση των εγγράφων, για να αποφανθεί αν ισοδυναμούν με επίσημη αίτηση έκδοσης του Γκιουλέν, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στην ανατολική πολιτεία Πενσυλβάνια από το 1999.