Η ρωσική διπλωματία απέρριψε την Τρίτη τις παραινέσεις των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον τόνο του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα, όπως και το καθεστώς της Συρίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις μάχες στο Χαλέπι.

«Μόλις σημειώθηκε αληθινή πρόοδος στις μάχες εναντίον των τρομοκρατών από την συριακή κυβέρνηση και τον στρατό με την υποστήριξή μας, οι Αμερικανοί άρχισαν να καταφεύγουν σε εσφαλμένες μεθόδους, απαιτώντας να σταματήσουμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», συνέχισε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «καλύπτουν» τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές συμμάχους τους που πολιορκούνται στο Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας, από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο συριακό καθεστώς.

Τη Δευτέρα ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ρωσία και το συριακό καθεστώς πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις τους στο Χαλέπι.

Ο Κέρι είπε πως οι επιθέσεις που εξαπολύουν οι συριακές δυνάμεις εμπόδισαν τη συνάντηση των αντιμαχόμενων πλευρών στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας να υπάρξει πολιτική μετάβαση.

«Ο εκβιασμός με τον οποίο είναι εξοικειωμένοι οι Αμερικανοί»

«Από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί αυτή η ημερομηνία (η 1η Αυγούστου) μέχρι σήμερα (Δευτέρα), σχεδόν όλος ο χρόνος που πέρασε αναλώθηκε στην προσπάθεια να τεθεί σε ισχύ παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Θα δούμε τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες, εάν αυτή η δυναμική μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο Ριάμπκοφ έκρινε ότι αυτές οι δηλώσεις ισοδυναμούν με τελεσίγραφο και έκανε λόγο περί ενός «εκβιασμού».

«Το να ακούμε την Ουάσιγκτον να λέει… ότι οι επόμενες ώρες και οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές ισοδυναμεί με τελεσίγραφο, σε απαράδεκτο τόνο. Για εμένα, πρόκειται για τον συνηθισμένο εκβιασμό στον οποίο είναι εξοικειωμένοι οι Αμερικανοί» να προβαίνουν, υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συμπροεδρεύουν στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), στην οποία συμμετέχουν περίπου είκοσι χώρες και είχε ορίσει τον Νοέμβριο του 2015 στη Βιέννη οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία, τον οποίο είχε επικυρώσει τον Δεκέμβριο με απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμη, ο Ριάμπκοφ απέρριψε τις επικρίσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη δημιουργία «ανθρωπιστικών» διαδρόμων στο Χαλέπι, εξέλιξη που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία.