«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν» δηλώνει ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Αγκυρας ότι θα αποσυρθεί από την συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους τούρκους ταξιδιώτες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich, ο Κερν ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία: «Δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση».

Σημειώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει «με συνέπεια» την κριτική του στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή οικονομικά μας χρειάζεται περισσότερο» τονίζει ο καγκελάριος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση».

Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- τονίζοντας πως η Αγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.

«Με τον Ερντογάν δεν μπορείς να συνάπτεις συμφωνίες»

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, να διαμηνύει σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση πως «έφτασε η στιγμή που κανείς πρέπει να πει: έως εδώ».

Ο βουλευτής των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ εκτιμά ως «σκανδαλώδες το ό,τι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ήδη διακοπεί και η ΕΕ να συνεχίζει να εμβάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Τουρκία».

Το άμεσο πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα ζητά ο αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς, ενώ από την πλευρά του, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ομάδα Στρόναχ», Ρόμπερτ Λούγκαρ, εκτιμά «πως με τον Ερντογάν δεν μπορεί κανείς να συνάπτει συμφωνίες».