Μια φορά κι έναν καιρό στο σακούλι της γιαγιάς με τα παραμύθια χώρεσαν τα τρία γουρουνάκια. Πιο πρόσφατα στριμώχτηκαν και τα τρία μικρά λυκάκια. Και τώρα μια νέα τριάδα έρχεται να προστεθεί, μεταμορφώνοντας το περίφημο σακούλι των παραμυθιών σε μια παραλίγο κιβωτό του Νώε: είναι ο Μπαλού, ο παιχνιδιάρης ελέφαντας, ο Γκαλού, ο κλαψιάρης ιπποπόταμος και ο Νταλού, ο παραπονιάρης ρινόκερος, οι τρεις ήρωες του νέου παραμυθιού της Ερης Ρίτσου –της συγγραφέως και κόρης του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια έχει δώσει αρκετά δείγματα τόσο στην παιδική λογοτεχνία όσο και σε εκείνη που απευθύνεται σε ενηλίκους –υπό τον τίτλο «Μπαλού, Γκαλού, Νταλού, τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί» (εκδ. Κέδρος). Τι συνδέει λοιπόν αυτά τα τρία μικρά ξέγνοιαστα ζωάκια; Η τεμπελιά και το πολύ φαγητό. Δεν έπαιζαν παρά μόνο έτρωγαν και όταν πήγαιναν να περπατήσουν έστω και λίγο λαχάνιαζαν, μας διηγείται την ιστορία τους σε έμμετρο λόγο η συγγραφέας, την οποία «ζωντανεύει» με την πολύχρωμη εικονογράφησή του ο Δημήτρης Κάσδαγλης.

Η ραθυμία και το πολύ φαγητό είχαν ως αποτέλεσμα να απομονωθούν από τα άλλα ζωάκια –όπως τα παιδάκια που βλέπουν συνέχεια τηλεόραση και τρώνε χάμπουργκερ, φροντίζει να κρούσει τον κώδωνα η συγγραφέας εντός παρενθέσεως σε περίπτωση που οι μικροί αναγνώστες δεν κάνουν τη σύνδεση –ώσπου μια μέρα πλέον αποφάσισαν να αναλάβουν δράση: να κάνουν κάτι αξιοζήλευτο που δεν θα έχει καταφέρει κανείς άλλος ώς εκείνη τη στιγμή. Κι έτσι ξεκινούν να εντοπίσουν έναν χαμένο θησαυρό, χωρίς όμως χάρτη και χωρίς να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, με αποτέλεσμα ήδη από την πρώτη ημέρα να εξαντληθούν.

Λίγο πριν η περιπέτεια λάβει άδοξα τέλος κατά τη δεύτερη ημέρα της εξόρμησης, οι τρεις φίλοι εντοπίζουν μια κουφάλα σε ένα αιωνόβιο δέντρο και πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται ο θησαυρός που αναζητούν.

Οταν όμως θα επιχειρήσουν να μπουν μέσα, θα σφηνώσουν λόγω του όγκου τους κι αν δεν υπήρχαν εκεί κοντά δυο δρυοκολάπτες να διευρύνουν το άνοιγμα στον κορμό η τύχη των τριών φίλων δεν θα ήταν πολύ καλή.

Και αν το πάθημα έγινε μάθημα στον Μπαλού, τον Γκαλού και τον Νταλού, η συγγραφέας επέλεξε να μην τονίσει ιδιαίτερα το επιμύθιο σε τούτη εδώ την ιστορία αλλά να ρίξει το βάρος της στο αρχικό τμήμα της, ίσως για να βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά να ταυτιστούν με τα τρία υπέρβαρα ζωάκια, αφήνοντάς τα να ανακαλύψουν μόνα τους τις θετικές συνέπειες της αλλαγής του τρόπου ζωής τους.

Ερη Ρίτσου

Μπαλού, Γκαλού, Νταλού, τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί

Εικονογράφηση: Δημήτρης Κάσδαγλης

Εκδ. Κέδρος 2016

Σελ. 48

Τιμή: 13,5 ευρώ