Παρά τα ενοχοποιητικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ανεξάρτητη έρευνα – έκθεση του WADA για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία, η ΔΟΕ αποφάσισε να μην επιβάλει ολικό αποκλεισμό της χώρας από το Ρίο. Το απόγευμα της Κυριακής, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κλήθηκε να λάβει την πιο βαριά ποινή στην Ιστορία των 120 χρόνων της διοργάνωσης με αποβολή ολόκληρης της ρωσικής αποστολής (387 αθλητές), αλλά, όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ αποφάσισε πως δεν πρέπει να τιμωρήσει συνολικά τη χώρα, καθώς είναι προφανές πως μεταξύ των «ντοπέ» αθλητών, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κάνει χρήση αναβολικών.

Έτσι, οι «αθάνατοι» ουσιαστικά πέταξαν το «μπαλάκι» στις διεθνείς ομοσπονδίες ανά άθλημα, οι οποίες θα πρέπει να εξετάσουν ποιοι αθλητές δικαιούνται να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποιοι όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η πρόταση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε εκφράσει ανοιχτά τους προβληματισμούς του σχετικά με μια συνολική τιμωρία, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκατοντάδων άλλων «καθαρών» αθλητών της Ρωσίας.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα, αλλά πως επρόκειτο για ένα δικό της (!) πρότζεκτ που πριμοδοτήθηκε με κρατικές χορηγίες.