Ο δράστης που αιματοκύλισε τη Νίκαια ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, σκοτώνοντας 84 ανθρώπους με το φορτηγό του, σχεδίαζε την επίθεση για μήνες, ενώ είχε τη βοήθεια τουλάχιστον 5 συνεργών, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Παρισιού.

«Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη—και στην οποία συμμετέχουν πάνω από 400 ερευνητές—μετά τη νύχτα της 14ης Ιουλίου καταγράφει πρόοδο και όχι μόνο επιβεβαιώνει την προμελετημένη δολοφονική φύση της ενέργειας που διέπραξε ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ, αλλά επίσης απέδειξε ότι επωφελήθηκε από την υποστήριξη και την εμπλοκή άλλων συνεργών», επισήμανε ο Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

O εισαγγελέας πρόσθεσε ότι έθεσε υπό επίσημη έρευνα πέντε άτομα ηλικίας από 21 έως 42 ετών, ζευγάρι Αλβανών, άνδρα από την Τυνησία και δύο Γαλλοτυνήσιους.

Κανείς εκ των υπόπτων δεν είναι γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ αναμένεται ότι θα τους απαγγελθεί η κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης.

Τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του Μπουχλέλ αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό επαφών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μηνυμάτων τον περασμένο χρόνο με πολλούς από τους συνεργούς του, που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας, επισήμανε ο εισαγγελέας.

Φωτογραφία με το ναρκωτικό των τζιχαντιστών

Συγκεκριμένα, ο Μπουχλέλ έλαβε μήνυμα από κάποιον από τους άνδρες λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015 εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo και εβραϊκού παντοπωλείου. Στο μήνυμα αναφερόταν:

«Δεν είμαι Charlie… είμαι χαρούμενος, έστειλαν τους στρατιώτες του Αλλάχ να τελειώσουν τη δουλειά».

Μια ημέρα αφού εστάλη αυτό το μήνυμα, την 11η Ιανουαρίου, εκατομμύρια Γάλλοι είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων φωνάζοντας το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί» ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα του σατιρικού εντύπου.

Επιπλέον, τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός εκ των υπόπτων εντοπίστηκαν στην πόρτα του συνοδηγού του φορτηγού των 19 τόνων με το οποίο ο Μπουχλέλ σύνθλιψε 84 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 350.

Δεκαπέντε από τους τραυματίες «παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση» διευκρίνισε ο Μολέν.

Οπως τόνισε, ο Τυνήσιος είχε σκεφθεί και καταστρώσει το εγκληματικό του σχέδιο «πολλούς μήνες προτού το υλοποιήσει».

Νέες φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τα σχέδιά του ανακαλύφθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο: μεταξύ αυτών, φωτογραφία από συναυλία στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια και φωτογραφία άρθρου σχετικά με το «captagon», ναρκωτικό που φημολογείται ότι χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές όταν διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις.