Τα πτώματα 21 γυναικών και ενός άνδρα βρέθηκαν την Τετάρτη πάνω σε λέμβο στην οποία επέβαιναν μετανάστες, κοντά στις λιβυκές ακτές με προορισμό την Ιταλία, ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Την Τετάρτη, σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που περιπολούσε στα ανοιχτά της Λιβύης προσέγγισε δυο φουσκωτές λέμβους στις οποίες επέβαιναν περισσότεροι από 200 μετανάστες.

Τα μέλη της αποστολής κατάφεραν να διασώσουν, μεταφέροντας με ασφάλεια στο δικό τους σκάφος, 209 ανθρώπους, ανάμεσα τους και πενήντα παιδιά.

Δυστυχώς, 22 μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στη μια βάρκα, να κείτονται μέσα σε λίμνη υγρού καυσίμου.

«Δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη, αλλά βρήκαν τρομαχτικό θάνατο. Είναι τραγικό» είπε ο Jens Pagotto, επικεφαλής της αποστολής έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Φαίνεται ότι το νερό ανακατεύτηκε με το καύσιμο και οι αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν ήταν αρκετές για να χάσουν τις αισθήσεις τους» δήλωσε στο Reuters.

Από χώρες της Δυτικής Αφρικής

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως τη Νιγηρία και τη Γουινέα. Μάλλον απέπλευσαν από τα βόρεια παράλια της Λιβύης νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης και εντοπίστηκαν σε απόσταση 17 μιλίων ανατολικά της Τρίπολης.

Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής έλαβε σήμα κινδύνου και ενημέρωσε το πλοίο Ακουάριους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έπλεε στην ευρύτερη περιοχή και το οποίο χρειάστηκε τρεις ώρες για να προσεγγίσει τις λέμβους με τους μετανάστες.

Ιταλικό πολεμικό σκάφος συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση διάσωσης. «Οι διασωθέντες είχαν παραμείνει για πολλές ώρες πάνω στην λέμβο με τους νεκρούς συνοδοιπόρους τους» είπε ο Pagotto.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέχρι την Δευτέρα, 79.861 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν δια θαλάσσης στην Ιταλία μέσα στο 2016, ενώ μέχρι στιγμής φέτος περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο.