Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας τριών μηνών κηρύχθηκε στην Τουρκία με απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προηγήθηκε πεντάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, επίσης υπό την προεδρία του Ερντογάν, το οποίο αποφάσισε να συστήσει στο υπουργικό συμβούλιο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Την ανακοίνωση έκανε ο τούρκος πρόεδρος στις 23.15 της Τετάρτηςαπό την τηλεόραση ενώπιον υπουργών της κυβέρνησης.

«Ο σκοπός της ανακήρυξης της έκτακτης ανάγκης είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποίησε η «τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ» όπως αποκαλείται πλέον στην Τουρκία το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

«Κανείς να μην ανησυχεί για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην προστασία της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν ζήτησε να μην επικρίνουν οι ξένες χώρες την Τουρκία επειδή θα ληφθούν τα εν λόγω μέτρα. Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας. «Τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για πολιτική απόφαση».