Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.

«Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει την χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».