Το Μαξίμου δεν θα πετύχει απόψε την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής για τον εκλογικό νόμο αν και στο παρά πέντε απευθύνει πρόσκληση σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να το ξανασκεφτούν και να ψηφίσουν. Θα επιδιώξει ωστόσο να ισορροπήσει τις εντυπώσεις αποσπώντας νωρίτερα μια γενναία στήριξη από τον Τζακ Λιου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών και σταθερός συνομιλητής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 συναντάται σήμερα με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο έχοντας την οδηγία του Μπαράκ Ομπάμα να προωθήσει το αίτημα για άμεση λύση στο ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Κάτι που υπονόησε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην επικοινωνία του με τον έλληνα Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Ηδη ο Λιου έκανε ένα μεγάλο δώρο στο Μαξίμου δηλώνοντας στους «Financial Times» ότι η αναταραχή στην Τουρκία καθιστά σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας ώστε να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή. Θίγοντας τις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, υπερασπίστηκε την άποψή του ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να περάσει η δοκιμαζόμενη οικονομία της σε σταθερή τροχιά.

«Θα ήλπιζα, η αναστάτωση να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας τη θετική στάση των ΗΠΑ στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, θα ζητήσει ευθέως από τον αμερικανό αξιωματούχο τη στήριξη της χώρας του. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο ΔΝΤ –που παγίως αξιώνει άλλωστε μια τολμηρή λύση για το χρέος –ώστε εκείνο με τη σειρά του να ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σαφή μέτρα για την ανακούφισή του. Χωρίς ωστόσο να αισθανθούν ασφυκτική πίεση από το Ταμείο. «Λεπτές ισορροπίες» σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που αναγνωρίζουν τη στήριξη την οποία παρέχει ο αμερικανικός παράγοντας στην κυβέρνηση και κυρίως στο θέμα του χρέους. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουν ότι οι υπόλοιποι θεσμοί δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσουν σε βάθος τη συζήτηση για το χρέος εφόσον δεν διαπιστώσουν ότι πράγματι προχωρά στο ακέραιο η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Κατά την συνάντηση Τσίπρα – Λιου ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών να ενθαρρύνει το ΔΝΤ να διασαφηνίσει και τη στάση του ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από τον Οκτώβριο.

Το Μαξίμου γνωρίζει πως το φθινόπωρο επιφυλάσσει αρκετές δυσκολίες για την κυβέρνηση, με αιχμή τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στα εργασιακά και τα ζητήματα παιδείας. Επομένως, επιθυμεί η καλοκαιρινή ατζέντα να στραφεί σε άλλα ζητήματα επικεντρωμένα στις θεσμικές αλλαγές.

Ο εκλογικός νόμος θα περάσει απόψε από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία ακυρώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία του για την αναγκαιότητα προώθησης της απλής αναλογικής και θα επικεντρώσει τα πυρά του στα κόμματα του Κέντρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που, όπως θα πει, «έχουν γίνει ουρά του κ. Μητσοτάκη αρνούμενα να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους».

Για την κυβέρνηση θα ήταν ευχής έργο να συγκέντρωνε τις απαιτούμενες 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο. Ομως η αρχική της εκτίμηση ότι θα είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού συστήματος έπεσε στο κενό. Χθες το βράδυ κύκλοι του Μαξίμου κάλεσαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν: αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος ή αν θα συρθούν πίσω από τη ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη.

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι θα πρέπει να εστιάσει στις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση αποφεύγοντας να εμφανιστεί η εικόνα πως το Μαξίμου κάνει διάλογο μόνο με τον εαυτό του. Το ζητούμενο είναι εάν θα τολμήσει να ανοίξει θέματα που αποτελούν ταμπού για την Αριστερά δίνοντας χώρο και στα άλλα κόμματα να αναπτύξουν τις προτάσεις τους. Εάν υιοθετήσει αυτήν τη λογική τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακολουθήσει την οδό των συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων και αυτό για να μη χρεωθεί πως προδίδει βασικές αρχές του αριστερού χώρου. Στις προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι να τεθούν προς συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ζητήματα που συνδέονται με τον εκλογικό νόμο όπως η ψήφος των αποδήμων, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και ακόμη να επιχειρηθούν αλλαγές που συνδέονται με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γνωρίζει όμως ότι απαιτούνται ισορροπίες απέναντι σ’ ένα δύσκολο εσωκομματικό ακροατήριο και σε μία αντιπολίτευση που δυσκολεύεται –λόγω δυσπιστίας –να ανοίξει διάλογο με την κυβέρνηση ακόμη και για τα αυτονόητα.