Σε…Γεφύρι της Αρτας εξελίσσεται η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ και η μετεγκατάσταση εκεί εννέα υπουργείων, ακριβώς τρία χρόνια μετά την εξαγγελία του έργου.

Ηταν Απρίλιος του 2021 όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, μια επένδυση που εκτιμάται πως θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Από τότε, όμως, τα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου είναι αρκετά… νωχελικά, καθώς ένα χρόνο μετά την εξαγγελία ολοκληρώθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το υπουργείο Οικονομικών ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το «πράσινο φως» για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τη δημιουργία του πάρκου.

Εννέα υπουργεία. Υπενθυμίζεται πως στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, σε μια έκταση 154,8 στρεμμάτων, αναμένεται να εγκατασταθούν εννέα υπουργεία καθώς και άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές – κυρίως, βέβαια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές, όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός και ο Πειραιάς.Βασικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης αλλά και η δημιουργία του πρώτου «πράσινου» διοικητικού πόλου, που θα διαθέτει, βάσει των σχεδιασμών, 40 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων ενώ θα περιβάλλεται από 80 στρέμματα πρασίνου.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν πάρει μπροστά οι… προπαρασκευαστικές μηχανές, μετά και την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και «άνοιξε» την απελευθέρωση του ακινήτου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, δίνοντας το «οκ» στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ΕΑΣ Υμηττού: Διαμόρφωση των χώρων στο ακίνητο της ΕΑΣ, στη Μάνδρα Αττικής», συνολικού προϋπολογισμού 5.736.262,21 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αντικείμενο του έργου είναι αφενός η διαμόρφωση των κτιριακών χώρων και των χώρων παραγωγής στο ιδιόκτητο ακίνητο του εργοστασίου της ΕΑΣ στη Μάνδρα Αττικής, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του Υμηττού αλλά και μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού και των τμημάτων παραγωγής του εργοστασίου του Υμηττού. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό γίνεται για να απελευθερωθεί το ακίνητο της EBO-ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και να καταστεί εφικτή η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης». Αξίζει να σημειωθεί πως η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει την τελευταία ημέρα του Μαΐου ενώ ο ανάδοχος που θα πάρει το έργο θα έχει προθεσμία 18 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου.

Το επόμενο στάδιο είναι η ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία για επιλογή αναδόχου για το έργο της αποξήλωσης/απεγκατάστασης, μεταφοράς, επαναλειτουργίας και απόθεσης του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΕΑΣ από το εργοστάσιο του Υμηττού στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μάνδρα και στο Λαύριο ή όπου αλλού υποδειχθεί από την ΕΑΣ. Οταν αυτά τα δύο βασικά βήματα ολοκληρωθούν και άρα «απελευθερωθεί» το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, την επόμενη πια χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου.