O σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η διασφάλιση της διεξαγωγής δίκαιης δίκης είναι κρίσιμης σημασίας για την προάσπιση της δημοκρατίας στην Τουρκία, προειδοποίησε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα κι ενώ οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, έχουν τεθεί υπό κράτηση και σχεδόν 9.000 αστυνομικοί, στελέχη της στρατοχωροφυλακής και δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.

«Η συνταγματική τάξη πρέπει να προστατεύεται απόλυτα σε συμφωνία με τις αξίες της Δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ αυτών τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και τη διασφάλιση διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης» επισήμανε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ.

«Αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμης σημασίας για την διαφύλαξη της δημοκρατίας στην Τουρκία και την σταθερότητά της στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παραμένουν σθεναρά στο πλευρό της Τουρκίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου» συνέχισε ο Χακ.

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιβολή της θανατικής ποινής, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που την έχουν καταργήσει δεν μπορούν να την επαναφέρουν.