Τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί και η οποία φαινόταν το πρωί του Σαββάτου να έχει κατασταλεί, δήλωσε τούρκος αξιωματουχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι 13 στρατιωτικοί οι οποίοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν.

Νωρίτερα η εισαγγελία της Αγκυρας είχε κάνει λόγο για 42 νεκρούς στην τουρκική πρωτεύουσα, οι 17 εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας καθώς στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα αντάλλαξαν πυρά με στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, επιχειρώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο καίριων σημείων.

Δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κτίριο της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Mέλος της τουρκικής Βουλής που μίλησε τηλεφωνικά στο Reuters ανέφερε ότι κοινοβουλευτικοί βρίσκονται σε καταφύγια εντός του κτιρίου.

Η είσοδος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μετά τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών

Oμάδα στρατιωτών εισέβαλε στο κτίριο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, στο οποίο βρίσκεται μεταξύ άλλων και το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Η παρουσιάστρια ανακοίνωσε ότι το κανάλι αναγκάζεται να διακόψει την εκπομπή, αφού όπως ανέφερε εξαναγκάστηκε γι αυτό από τους στρατιώτες. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το στούντιο και το κανάλι έπαψε να εκπέμπει.

Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανταποκριτές του επί τόπου.

Αεροσκάφη έπληξαν την πλατεία Ταξίμ

Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι αεροσκάφη έπληξαν την πλατεία Ταξίμ, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Ταυτόχρονα, αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η ανακοίνωση που είχε διαβαστεί πριν από μερικές ώρες στα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης για επιβολή πραξικοπήματος εκ μέρους του Συμβουλίου Ειρήνης στη Χώρα.

Ο ήχος από πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης είναι το χαρακτηριστικό της τελευταίας μιας ώρας. Επίσης, από τις 03.10 έως τις 03.45 ακούστηκε τρεις φορές εκκωφαντικός ήχος, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης κάποιο σχετικό στοιχείο.

Από την άλλη, περίπου 30 στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος παρέδωσαν τα όπλα τους σε ένοπλους αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι στρατιώτες παρέδωσαν τον οπλισμό τους και οδηγήθηκαν σε αστυνομικές κλούβες, ενώ στρατιωτικό αεροσκάφος, που πετούσε σε χαμηλό ύψος, προκάλεσε δυνατό κρότο που ταρακούνησε τα γύρω κτίρια και έσπασε τα τζάμια.