Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία αργά το βράδυ της Πέμπτης βάφοντας στο αίμα την ημέρα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.Η νέα επίθεση αφήνει πίσω της 84 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και πολλούς τραυματίες, εκ των οποίων 18 σοβαρά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Δράστης ήταν ένας Γάλλος, 31 ετών, ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ,με καταγωγή από την Τυνησία, ο οποίος έριξε με ταχύτητα ένα μεγάλο φορτηγό στο πλήθος, στην παραλιακή λεωφόρο της Κυανής Ακτής.

Ο οδηγός του φορτηγού που πραγματοποίησε την επίθεση «ταυτοποιήθηκε και επίσημα», ανέφεραν την Παρασκευή αστυνομικές πηγές.Έπειτα, βγήκε από το όχημα, πυροβολώντας αδιακρίτως, πριν πέσει νεκρός, ύστερα από ανταλλαγή πυρών με την Αστυνομία.

Αστυνομικοί, που ερεύνησαν το φορτηγό μετά τον θάνατο του οδηγού από τα πυρά τους, βρήκαν την ταυτότητα του Μπουλέλ στην καμπίνα του φορτηγού, ανέφερε η εφημερίδα Nice-Matin, επικαλούμενη την αστυνομία.

Ένα δεύτερο δελτίο ταυτότητας φέρεται να βρέθηκε μέσα στην καμπίνα του φορτηγού.

Γείτονες του Μπουλέλ τον περιέγραψαν ως «μοναχικό» και «σιωπηλό». Ο άνδρας ανέβαινε πάντα στο διαμέρισμά του με το ποδήλατό του και στάθμευε σε κοντινή απόσταση ένα φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του.

Δεν φαινόταν να είναι θρησκευόμενος και φορούσε συχνά κοντό παντελόνι, σύμφωνα με τον Σεμπαστιέν, ο οποίος κατοικεί σε ένα τετραώροφο κτίριο στην ίδια γειτονιά.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη Γαλλία.

Σε δηλώσεις του, λίγο πριν μεταβεί στη Νίκαια, ο Βαλς είπε: «Η Γαλλία θα πρέπει να μάθει να ζει με την τρομοκρατία».

Οι Αρχές δεν έχουν αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Ο δράστης φέρεται να ήταν γνωστός στις Αρχές για βίαιη συμπεριφορά, αλλά δεν ήταν ύποπτος για τρομοκρατία.

Σε περισσότερες από 10 προσαγωγές ατόμων από το περιβάλλον του δράστη έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, η Europol.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντανακοίνωσετρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία

Την επίθεση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ισπανία και Ιταλία ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν τους ελέγχους στα σύνορά τους με τη Γαλλία.

Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

«Είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί, στο Twitter.

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιφέρειας Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». Ο οδηγός του αυτοκινήτου «είναι νεκρός», ανέφερε ο ίδιος.

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγό, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, σκοτώνοντας και προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σώματα και συντρίμμια εκτοξεύονταν στον ουρανό»

Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους σώματα και συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέχισε ο δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει».

Το φορτηγό διέσχισε περισσότερο από ένα μίλι στην παραλία της Νίκαιας «χτυπώντας του ανθρώπους σαν κορύνες που πετάγονταν στον αέρα» είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Επικράτησε πανικός μεταξύ των συγκεντρωμένων ενώ πολλοί κείτονταν στον δρόμο, σε λουτρό αίματος, νεκροί ή τραυματίες. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή σε μια μεγάλη περίμετρο ενώ ασθενοφόρα και ελικόπτερα ακούγονταν καθώς έσπευδαν για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Οι αρχές έκαναν λόγο για επίθεση και κάλεσαν τους πολίτες στην περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Ο οδηγός πυροβόλησε πολίτες πριν σκοτωθεί από αστυνομικούς»

Κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο οδηγός του φορτηγού πυροβολούσε εναντίον των πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Στους 84 έφτασε ο αριθμός των νεκρών, 18 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σύμφωνα με πηγή σε κλινική της Νίκαιας, η οποία μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Σύμφωνα με μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, το οποίο επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες.

«Βαριά όπλα» ανακαλύφθηκαν μέσα στο φορτηγό, δήλωσε από την πλευρά του ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας.

«Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα» και μάλιστα «βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπε ο Εστροζί, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αργότερα μεταδόθηκε από άλλες πηγές ότι στο φορτηγό βρέθηκαν ανενεργός χειροβομβίδα και ψεύτικα όπλα.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Καταδικάζουν τη «βάρβαρη επίθεση»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση».

Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

«Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για «βάρβαρη» επίθεση.

Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις δηλώσεις στο περιθώριο συνόδου, η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατάρ.

«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ», έγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε μήνυμά του στο Twitter, προσθέτοντας ότι «θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν, το οποίο σημειώθηκε σε ημέρα εθνικής γιορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προτρέπει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών.

Λίγο πριν τερματιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς.

Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του ΙΚ, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Το σημείο όπου έγινε η επίθεση

Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και εναντίον εβραϊκού σουπερμάρκετ, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη, μικρότερης έκτασης, επιθέσεις ή απόπειρες.