Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει προκαταρκτική έγκριση πτήσεων σε οκτώ αμερικανικές εταιρείες για να εκτελέσουν δρομολόγια στην Αβάνα της Κούβας από το φθινόπωρο, με το μεγαλύτερο μερίδιο των περιορισμένων δρομολογίων να πηγαίνει στον όμιλο American Airlines.

Η απόφαση, ένα χρόνο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, περιλαμβάνει 35 πτήσεις την εβδομάδα για τις Αμερικανικές Αερογραμμές, τη μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό πτήσεων. Η ανταγωνιστική της εταιρεία στην Καραϊβική, JetBlue, πήρε έγκριση για 27 πτήσεις.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δώσει τελική έγκριση για τα δρομολόγια προς το τέλος του καλοκαιριού. Ενέκρινε επίσης και πτήσεις από τις Αερογραμμές Delta, United Continental, Southwest, Alaska, Spirit και Frontier.

Ζήτησαν τριπλάσιο αριθμό δρομολογίων

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Μεταφορών έδωσε το «πράσινο φως» για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες για πτήσεις σε άλλες κουβανέζικες πόλεις εκτός από την Αβάνα. Μέχρι τώρα, η αεροπορική σύνδεση με την κομμουνιστική χώρα ήταν περιορισμένη σε υπηρεσίες μισθωμένων πτήσεων (τσάρτερ).

Η επιλογή των αεροπορικών εταιρειών αποτέλεσε πρόκληση για την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ζήτησαν σχεδόν τριπλάσιο αριθμό δρομολογίων από τα 20 καθημερινά δρομολόγια μετ’ επιστροφής που συμφώνησαν να εγκρίνουν η Κούβα και οι ΗΠΑ.

Ενώ η απαγόρευση ταξιδιού στην Κούβα εξακολουθεί να παραμένει νομικά ενεργή στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει εγκρίνει εξαιρέσεις.

Οι αμερικανοί πολίτες που εκπληρώνουν μία από 12 προϋποθέσεις, όπως επίσκεψη για γενικό επιμορφωτικό σκοπό, μπορούν τώρα να ταξιδέψουν στην Κούβα.