Επειτα από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης το 2014 και στις αρχές του 2015, εντούτοις οι εξελίξεις αυτές ανατράπηκαν στη συνέχεια, με συνέπεια το ΑΕΠ να βρίσκεται πάλι σε καθοδική τροχιά. Παρ’ όλα αυτά, στην αγορά εργασίας οι εξελίξεις ήταν εν γένει θετικές, αφού η τάση ανάκαμψης της απασχόλησης που αρχικά είχε διαφανεί το 2014 συνεχίστηκε και εδραιώθηκε το 2015, παράλληλα δε ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε αισθητά, με συνέπεια ο δείκτης ανεργίας να υποχωρεί για δεύτερο κατά σειρά έτος.

Το α’ τρίμηνο του 2016 οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με τις αρχές του 2015, με τη συνολική απασχόληση να σημειώνει θετικές μεταβολές για 8 συνεχή τρίμηνα. Επίσης, το πλήθος των ανέργων κατέγραψε μείωση της τάξης του 6%, με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί σε 24,9% στο α’ τρίμηνο του 2016 (από 26,6% στις αρχές του 2015).

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, βασικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και της ανεργίας των νέων.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η απασχόληση ανακάμπτει, μετά τις τεράστιες απώλειες που σημειώθηκαν στην περίοδο της κρίσης.

Ουσιαστική όμως λύση στα οξύτατα προβλήματα μπορεί να δοθεί μόνο από την αποκατάσταση σταθερά θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και την προσέλκυση ικανών επενδύσεων, παράγοντες που θεωρούνται βασικοί για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Μετά δε και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, οι επιχειρήσεις περιμένουν εναγωνίως να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και να διασφαλισθεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης στην αγορά, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος είναι διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group και πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)