Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για το αστυνομικό. Λογοτεχνικό είδος που ευνοείται από την αναταραχή των καιρών και την πρωτόγνωρη ευελιξία του στο ρευστό κοινωνικό περιβάλλον. Το είδος έχει βγει για τα καλά από την ανυποληψία του παρελθόντος. Αν και στη χώρα μας, όχι εντελώς. Η φετινή σοδειά περιλαμβάνει βετεράνους, νέες φωνές και μια φουρνιά συγγραφέων που μας έρχεται από τα τηλεοπτικά σίριαλ

Πέτρος Μάρκαρης

Offshore

Εκδ. Γαβριηλίδης, 2016

Σελ. 304

Τιμή 16 ευρώ

Στο τελευταίο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη, η Ελλάδα ξαπόστασε από τη λιτότητα και παίρνει πλέον τον δρόμο της ανάπτυξης. Είναι μια φρόνιμη αποικία που μασουλάει χρήμα ξανά. Οπως παλιά. Τα λεφτά επιστρέφουν, σαν να μην έφυγαν ποτέ. Αλλά από πού προέρχονται; Τρεις δολοφονίες στο επίκεντρο: ενός άνδρα που είχε δουλέψει στον ΕΟΤ, ενός ιδιοκτήτη ναυτιλιακής εταιρείας και ενός συνταξιούχου δημοσιογράφου. Ενας τίτλος που υπό μια έννοια αποτελεί το κρυφό καμάρι της τρέχουσας πολιτικής ζωής. Ο αστυνόμος Χαρίτος επενδύει στο σασπένς.

Arnaldur Indridason

Παγωμένη νύχτα

Μτφ. Νίκη Προδρομίδου

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016

Σελ. 408

Τιμή 15 ευρώ

Αποδεδειγμένα ένας από τους αρτιότερους αστυνομικούς συγγραφείς του ευρωπαϊκού Βορρά είναι ο Ισλανδός Αρναλδουρ Ινδρίδασον. Τα παιδικά τραύματα που επανέρχονται, ο φόβος για το Αλλο. Στην τέταρτη περιπέτεια του επιθεωρητή Ετλεντουρ, ένα μελαψό αγόρι βρίσκεται νεκρό στο παγωμένο χώμα. Ο ετεροθαλής ταϊλανδός αδελφός του αναζητείται. Αμφότερα τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Οι υποψίες πως το έγκλημα έχει ρατσιστικά κίνητρα εντείνονται. Αναφορές μιλούν για έναν παιδόφιλο. Το υπόστρωμα της πολιτισμένης επιφάνειας της χώρας είναι σκοτεινό. Ισως και σαθρό. Το κρυφτό με τις ενοχές αρχίζει.

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι

Εκδ. Πόλις, 2016

Σελ. 325,

Τιμή 16 ευρώ

Η Κύπρος πρωταγωνιστεί σε έναν μαθηματικό γρίφο με ιστορικές προεκτάσεις. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ανασκαφέας των ανήλιαγων πτυχών της Ιστορίας, μας ταξιδεύει από την αυλή του νεόκοπου βασιλιά Ριχάρδου της Αγγλίας το 1191 στα μέσα του 1950 και στον απελευθερωτικό αγώνα του νησιού. Οι μηχανορραφίες μετά φόνων στον στενό κύκλο του βασιλιά θα καταλήξουν σ’ ένα χειρόγραφο, που θα κληθούν να το αξιολογήσουν ένας μαθηματικός, μια βυζαντινολόγος και ένας παλαιογράφος. Η μακιαβελική τέχνη της πολιτικής, η γεωστρατηγική πλεκτάνη, με έντονο άρωμα σερ Κόναν Ντόιλ.

James Ellroy

Perfidia

ο κύκλος της προδοσίας

Μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης

Εκδ. Κλειδάριθμος, 2016

Σελ. 1.024

Τιμή 22 ευρώ

Ισως ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας όχι μόνο αστυνομικών μυθιστορημάτων αλλά και ενός κόσμου που μετρά καθημερινά πληγές. Βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ. Ο παράδεισος του Λος Αντζελες ξεβράζει ωμή βαναυσότητα από τα σωθικά του. Η δολοφονία μιας οικογένειας Ιαπώνων και άλλα φαινομενικά ασύνδετα εγκλήματα φέρνουν στο ίδιο μονοπάτι έναν ιδεολόγο, μια διανοούμενη, έναν δολοφόνο κι έναν διεφθαρμένο. Τριγύρω οργιάζει το έκζεμα της κοινωνικής και ατομικής παραφροσύνης. Δράση πολλών ταχυτήτων. Αφήγηση, ρωμαλέα. Το πρώτο μέρος της δεύτερης τετραλογίας του Λος Αντζελες είναι εδώ.

Hervé Le Corre

Μετά τον πόλεμο

Μτφ. Γιάννης Καυκιάς

Εκδ. του Εικοστού Πρώτου, 2016

Σελ. 576

Τιμή 21,20 ευρώ

Μια μεταπολεμική ελεγεία. Ο Ερβέ Λε Κορ σκαλίζει τις ρίζες της ναζιστικής κυριαρχίας. Τη δεκαετία του ’50 το Μπορντό είναι μια πόλη φάντασμα. Ενας διεφθαρμένος αστυνομικός συνεχίζει την τρομοκρατία. Ενας νεαρός που έχει χάσει όλη του την οικογένεια στα στρατόπεδα περιμένει τη σειρά του. Παράλληλα αρχίζει ο πόλεμος της Αλγερίας. Ενας άγνωστος θα επισκεφθεί την πόλη. Το έγκλημα θα εξαπλωθεί μέχρι το Αλγέρι. Μια χώρα ψάχνει να λυτρωθεί για τις ενοχές της, μέσα από το αίμα δυστυχώς. Ενα αστυνομικό μυθιστόρημα σπάνιας δεξιοτεχνίας.

18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή

Ο άνθρωπος – το έργο – η εποχή

Εκδ. Πατάκη, 2016

Σελ. 200,

Τιμή 14,40 ευρώ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή – Τσιριμώκου. Ενας συλλογικός τόμος σε επιμέλεια του Κώστα Καλφόπουλου, που προσπαθεί να συγκεντρώσει την πολιτιστική κληρονομιά ενός πρωτοπόρου του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Στόχος των συγγραφέων, αρθρογράφων και εκδοτών που συμμετέχουν είναι να απαλλαγεί ο Γιάννης Μαρής από τα φιλολογικά και δημοσιογραφικά στερεότυπα που κατατρύχουν διαχρονικά το έργο του. Ευανάγνωστα κριτικά κείμενα που αφορούν τα ευρύτερα δομικά χαρακτηριστικά του έργου και της εποχής του. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται τεκμήρια από το προσωπικό αρχείο του Μαρή.

Philip Kerr

Ξαφνικός θάνατος

Μτφ. Γιώργος Μαραγκός

Εκδ. Κέδρος, 2016

Σελ. 432,

Τιμή 16,60 ευρώ

Ο Φίλιπ Κερ αλλάζει… γήπεδο. Αφήνει πίσω τους Ναζί και τον Βίτγκενσταϊν, βάζει σορτσάκι και κατευθύνεται στα αποδυτήρια της Λόντον Σίτι. Μπαίνει στα άδυτα της ποδοσφαιρικής μπίζνας και συστήνει έναν καινούργιο ήρωα, τον βοηθό προπονητή της ομάδας, ονόματι Σκοτ Μάνσον. Ο Σκοτ Μάνσον κατευθύνει τους παίκτες στην προπόνηση, αξιολογεί τις επιδόσεις τους, κρατά τους δημοσιογράφους στο τσεπάκι του. Είναι ο σύνδεσμος με τη διοίκηση. Στον «Ξαφνικό θάνατο», το πρώτο βιβλίο της σειράς, δολοφονείται ο προπονητής. Από εκεί και ύστερα αρχίζει ένα άγριο και απρόβλεπτο ανθρωποκυνηγητό. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Το χέρι του Θεού», που κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα στην Ελλάδα (πριν από τρεις ημέρες), πεθαίνει το αστέρι της ομάδας στη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό, στον Πειραιά, για το Τσάμπιονς Λιγκ!

Georges Simenon

Ο Μαιγκρέ φοβάται

Μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ

Εκδ. Αγρα, 2016,

Σελ. 256

Τιμή 12 ευρώ

Ο Μαιγκρέ αναρωτήθηκε τι γύρευε σ’ αυτό το μέρος. Μπροστά του, απειλητικές ανθρώπινες σιλουέτες. Η κωμόπολη Φοντενέ είναι στη μέση του πουθενά. Ανάμεσα σε δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς. Μόλις έχουν συντελεστεί τρεις φόνοι απανωτά. Η αυτοδικία παίρνει κεφάλι με τους πολίτες να οπλίζονται. Οι υποψίες στρέφονται κατά μιας οικογένειας ξεπεσμένων αριστοκρατών. Οι διαδόσεις κατασκευάζουν ενόχους. Οι προκαταλήψεις δίνουν και παίρνουν. Ο Μαιγκρέ αναλαμβάνει δράση από το παρασκήνιο. Ο τρόμος δηλητηριάζει τις ψυχές. Ενα ακόμη μυθιστόρημα – σταθμός του Σιμενόν. Η ψυχολογική και κοινωνική διάσταση της προπαγάνδας.

M.J. Arlidge

Το σπίτι με τις κούκλες

Μτφ. Σοφία Τάπα

Εκδ. Διόπτρα, 2016

Σελ. 416

Τιμή 15 ευρώ

Ενας από τους πιο έμπειρους τηλεοπτικούς σεναριογράφους παγκοσμίως. Ξεκίνησε από το περίφημο «EastEnders» και σήμερα δουλεύει για αστυνομικά σίριαλ. Ο Βρετανός Μάθιου Αρλιτζ φτιάχνει μυθιστορήματα τα οποία είναι βγαλμένα από τους εφιάλτες ενός κόσμου, που δεν έχει πλέον μπούσουλα. Και ψάχνει να βρει. Εδώ, μια νεαρή κοπέλα ξυπνά σ’ ένα σκοτεινό κελάρι, χωρίς να ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί. Ταυτόχρονα ανακαλύπτεται το πτώμα μιας άλλης, θαμμένο σε μια παραλία. Η απόμακρη επιθεωρήτρια Ελεν Γκρέις προσπαθεί να εξακριβώσει τα τέρατα που γεννά το μυαλό μας.

H.G. Wells

Ο αόρατος άνθρωπος

Μτφ. Σταύρος Παπασταύρου

Εκδ. Παπαδόπουλος, 2016

Σελ. 224

Τιμή 9 ευρώ

Ενας σταθμός της επιστημονικής φαντασίας και κατ’ επέκταση της νουάρ λογοτεχνίας. Η επιθυμία για αθανασία και πώς αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σ’ εκείνον που πραγματοποιεί αυτή την ύβριν. Ο ταλαντούχος Γκρίφιν ανακαλύπτει τη μυστική συνταγή που θα τον κάνει αόρατο. Οι συνέπειες αυτού του πειράματος είναι τρομακτικές για τον ίδιο, αφού ο Γκρίφιν καταλήγει σε πράξεις βίας. Ενα ανεξέλεγκτο «δώρο» που θα μετετραπεί πολύ γρήγορα σε κατάρα. Ενα αξεπέραστο μυθιστόρημα για τον άνθρωπο που τα θέλει όλα και στο τέλος δεν έχει τίποτα.

Caryl Ferey

Ούτου

Μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ

Εκδ. Αγρα, 2016

Σελ. 436

Στη γλώσσα των Μαορί «ούτου» σημαίνει εκδίκηση. Ο νεοζηλανδός αστυνομικός Τζακ Φιτζέραλντ είναι ένα τραγικό αίνιγμα. Η γυναίκα και η κόρη του δηλώνονται εξαφανισμένες. Αργότερα χάνεται και ο ίδιος. Κυκλοφορούν φήμες πως αυτοκτόνησε. Η υπόθεση πηγαίνει αρχείο. Ενας παλιός του φίλος όμως, που έρχεται από το πουθενά, θέλει να ξεδιαλύνει την υπόθεση. Πιστεύει ότι ο χαμός του Φιτζέραλντ δεν οφείλεται σε αυτοκτονία. Η συνέχεια της Σάγκα Μαορί, μετά το «Χάκα», είναι εδώ και προκαλεί. Μια εκ βάθρων εξερεύνηση των ανθρώπινων ενστίκτων. Κυκλοφορεί σύντομα.

Gilles Vincent

Τρεις ώρες προτού χαράξει

Μτφ. Ρίτα Κολαΐτη

Εκδ. Καστανιώτη, 2016

Σελ. 256

Τιμή 12,72 ευρώ

Ενας συγγραφέας που μπορεί και πιάνει την αδιαλλαξία των καιρών. Η τρομοκρατία των τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Ενας νεαρός Αλγερινός μόλις έχει τελειώσει την εκπαίδευση στο Πακιστάν. Η πολεμική του ιαχή τραντάζει τις τουαλέτες του σιδηροδρομικού σταθμού της Μασσαλίας. Μια καταθλιπτική τριανταπεντάχρονη ανακαλύπτει το πτώμα της γυναίκας που σχετίζεται με τον διάσημο παιδόφιλο του Βελγίου. Ο Γκρεγκόρ απολύεται απροειδοποίητα. Λίγες ημέρες μετά το αφεντικό του πέφτει θύμα απαγωγής. Τρεις απελπισμένες διαδρομές. Ενα δυνατό αστυνομικό για τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και την τρέλα της εκδίκησης.

Ahmet Umit

Η δολοφονία του σουλτάνου

Μτφ. Θάνος Ζαράγκαλης

Εκδ. Πατάκης, 2016,

Σελ. 640

Τιμή 18,80 ευρώ

Ο Αχμέτ Ουμίτ εξερευνά χρόνια τώρα την ιστορία της κοσμικής Τουρκίας, μέσα από το έγκλημα. Εδώ μας μεταφέρει στην εποχή που το οθωμανικό κράτος μετατρέπεται σε αυτοκρατορία. Ημέρες γεμάτες κατακτήσεις και προδοσίες. Το νέο έθνος αποτελείται από διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, φυλές. Η Ιστορία είναι ό,τι βιώθηκε στο παρελθόν ή αυτά που μας λένε οι ιστορικοί; Μετά την Αλωση, το παλάτι χωρίζεται στα δύο. Ο θάνατος του Μωάμεθ του Πορθητή εγείρει το μίσος και τη διχόνοια. Θανάσιμα πολιτικά παίγνια που καταλήγουν στο αίμα.

Tony Parsons

Ο σάκος του φόνου

Μτφ. Αύγουστος Κορτώ

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016

Σελ. 400

Τιμή 16,60 ευρώ

Επί δεκαετίες γκουρού της μουσικής βιομηχανίας και αρχισυντάκτης του περιβόητου «ΝΜΕ», ο Βρετανός Τόνι Πάρσονς μάς εισάγει στο σύμπαν του Μαξ Γουλφ. Ενός επιθεωρητή που είναι σαν να βλέπουμε τον Πάρσονς στα πρώτα του βήματα: τραχύς, αδίστακτος, ρισκαδόρος. Δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους θύματα (ένας τραπεζίτης και ένας άστεγος) έχουν κοινό παρελθόν. Υπήρξαν συμμαθητές σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο, στρατιωτικού προσανατολισμού. Ο τρόπος θανάτωσης, ανατριχιαστικά ίδιος. Ο συγγραφέας μπαίνει στα άδυτα μιας κοινωνικής στρωμάτωσης που ξέρει να κρατά θανάσιμα μυστικά. Δυναμικό ντεμπούτο, έντονα ρεαλιστικό.

Malcolm Mackay

Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο

Μτφ. Αλκηστις Τριμπέρη

Εκδ. Πόλις, 2016

Σελ. 352

Τιμή 16 ευρώ

Είναι το ανερχόμενο όνομα του σκωτσέζικου αστυνομικού μυθιστορήματος. Ενας εσωστρεφής νεαρός συγγραφέας που αποηρωοποιεί το είδος, στρέφοντας το βλέμμα του κυρίως στην εφηβική βία. Εδώ περιγράφει τη σκληρότητα ατόμων μπλεγμένων στο έγκλημα από τα νεανικά τους χρόνια με σκοπό την επιβίωση. Καμιά απολύτως μυθολογία, μόνο η βία αυτού του κυνικού κόσμου, του οποίου οι κώδικες τιμής εξαντλούνται στον νόμο του πιο ισχυρού. Το μυθιστόρημα καταπιάνεται με την καθημερινότητα ενός επαγγελματία δολοφόνου. Η προπαρασκευή, η τέλεση, η κατεργασία της βίαιης πράξης. Ενα εθιστικό ανάγνωσμα.

Arne Dahl

Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας

Μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016

Σελ. 480

Τιμή 17,70

Ο αγαπημένος Αρνε Νταλ, ο οποίος παράτησε τη σοβαρή λογοτεχνία για να γίνει αστυνομικός συγγραφέας, επιστρέφει δριμύτερος με την Ομάδα Αλφα. Το έγκλημα θεριεύει τις φωτεινές καλοκαιρινές νύχτες στη Σουηδία. Η πλοκή μάς μεταφέρει στα τηλεοπτικά πλατό, όταν οι προβολείς σβήσουν. Ενας παραγωγός ριάλιτι πέφτει νεκρός. Μια πολωνή νοσοκόμα δολοφονείται άγρια. Απροσδόκητη τροπή σε δολοφονίες με φανερούς υπόπτους και μυστικά κίνητρα. Αυτό που φαίνεται δεν είναι. Η ενοχή τους δεν είναι ξεκάθαρη. Η Ομάδα Αλφα χτίζει ένα παζλ με απρόβλεπτες διαστάσεις.