Επειτα από ένα πρώτο ημίχρονο που θα θελήσει να διαγράψει από τη μνήμη της, η ανανεωμένη Εθνική Μπάσκετ απογείωσε τους δείκτες ενέργειας στο δεύτερο ημίχρονο και με σουπερστάρ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος με τους 21 πόντους του φλέρταρε το ατομικό ρεκόρ του στην Ανδρών, υπέταξε (86-70) και το Μεξικό κατακτώντας την πρώτη θέση στον όμιλό της στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο. Επόμενος αντίπαλος η Κροατία στον αυριανό ημιτελικό, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό θα αναμετρηθούν η οικοδέσποινα Ιταλία και το Μεξικό, με τους νικητές να διεκδικούν στον τελικό του Σαββάτου (22.00) το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Ηταν προφανές ότι είχαμε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαμε συγκέντρωση και ενέργεια. Παίξαμε σε αργό τέμπο. Το Μεξικό έπαιξε έξυπνα με τις έξτρα πάσες. Ημασταν αρκετά κακοί. Δεν είχαμε την ενέργεια που ζητάμε. Μετά το ημίχρονο γίναμε πιο δυνατοί. Παίξαμε καλύτερες άμυνες, ελέγξαμε τα ριμπάουντ, σκοράραμε στο τρανζίσιον και αποκτήσαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Συγχαρητήρια στο Μεξικό, αλλά και στην ομάδα μου. Περιμένουμε πλέον τον αντίπαλό μας στον ημιτελικό!» σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος βλέποντας το Μεξικό να προηγείται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου έβαλε τις φωνές στους διεθνείς κάνοντας λόγο στο τελευταίο τάιμ άουτ του για παντελή έλλειψη επικοινωνίας, στοιχείο που πλήγωσε την Εθνική.

Η αντίδραση της Εθνικής ήλθε στην τρίτη περίοδο, όπου έλαμψε το άστρο του «Greek Freak» και με πεντάδα που έβγαζε φλόγες σε άμυνα και επίθεση (Καλάθης, Γ. Αντετοκούνμπο, Περπέρογλου, Αγραβάνης, Κουφός) επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της, μετατρέποντας σε πάρτι την αναμέτρηση στην οποία ξεχώρισαν επίσης οι Γιάννης Μπουρούσης και Θανάσης Αντετοκούνμπο. «Η Κροατία έχει τρομερές μονάδες, αλλά αν παίξουμε όπως στο δεύτερο ημίχρονο θα έχουμε μεγάλη τύχη ώστε να πάρουμε τη νίκη και να αντιμετωπίσουμε στον τελικό φυσιολογικά την Ιταλία. Η οποία παίζει στην έδρα της, αλλά αν είμαστε κοντά στο σκορ, η πίεση του κόσμου μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ!» προέβλεψε ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

ΕΛΛΑΔΑ: Αθηναίου, Καλάθης 7 (4 ρ., 7 ασ.), Μπουρούσης 16 (5/12 δ., 0/1 τρ., 6/7 β., 9 ρ,, 2 ασ.), Μάντζαρης 2, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 5 (5 ρ.), Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης 2, Περπέρογλου 7, Γ. Αντετοκούνμπο 21 (3/5 δ., 3/5 τρ., 6/6 β., 5 ρ., 2 ασ., 2 τ.), Κουφός 7, Θ. Αντετοκούνμπο 12 (4/4 δ., 4/6 β., 2 ρ., 1 τ.).

ΜΕΞΙΚΟ: Στολ 8, Ράμος 4, Τοσκάνο 3, Χ. Γκουτιέρες 10, Ι. Γκουτιέρες 2 (11 ρ.), Κρους 19 (5/10 δ., 2/4 τρ., 3/3 β.), Ερνάντες 14 (4/8 τρ., 7 ρ.), Μέντες 8, Μάτα 2, Ζαμόρα.