Η Γαλλία είναι η αντίπαλος της Πορτογαλίας στον τελικό του Euro 2016, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Σταντ ντε Φρανς.

Με δύο γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν, νίκησε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία με 2-0 και θα διεκδικήσει το τρίτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία της (1984, 2000).

Ο γρήγορος ρυθμός έφερε την πρώτη ευκαιρία στο 6ο λεπτό, όταν ο Γκριεζμάν έκανε έξοχη ατομική προσπάθεια και σούταρε, αλλά ο Νόιερ έπεσε και απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του φορ της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με την πάροδο του χρόνου η Γερμανία βρήκε τα πατήματά της, πήρε την κατοχή και άρχισε να επισκέπτεται την περιοχή του Γιορίς.

Έτσι, στο 13΄ και σε γύρισμα του Τσαν από τα δεξιά ο Μίλερ έκανε την προβολή αστοχώντας για λίγο, ενώ στο επόμενο λεπτό η μπάλα έφτασε στον Τσαν που σούταρε απευθείας, υποχρεώνοντας σε δύσκολη επέμβαση τον Γάλλο τερματοφύλακα.

Ακολούθησαν κάποια μακρινά σουτ εκατέρωθεν που εξουδετέρωσαν οι τερματοφύλακες, για να χάσει μεγάλη ευκαιρία ο Ζιρού στο 42΄, όταν «τσίμπησε» την μπάλα με το κεφάλι και βγήκε απέναντι στον Νόιερ, αλλά πριν σουτάρει ο Χέβεντες τον έκοψε με σωτήριο τάκλιν.

Κι ενώ παίζονταν οι καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο, ο Νικόλα Ριτσόλι έδειξε πέναλτι σε ανύποπτη φάση, όταν σε εφαλιά του Εβρά ύστερα από κόρνερ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Σβάινσταϊγκερ. Ο Γκριεζμάν ξεγέλασε τον Νόιερ σημειώνοντας το 1-0.

Το γκολ επηρέασε τους Γερμανούς, όπως φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Οι παίκτες του Λεβ είχαν χάσει την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή τους και δεν είχαν το «καθαρό μυαλό» του πρώτου ημιχρόνου.

Οι Γάλλοι δεν έκαναν πάντως το λάθος να ψάξουν για χώρους προκειμένου να επιτεθούν αλλά περίμεναν υπομονετικά και ανταμείφθηκαν στο 72΄: ύστερα από εξαιρετική ενέργεια και σέντρα του Πογκμπά, ο Νόιερ έκανε άστοχη έξοδο, δεν έδιωξε μακριά και ο Γκριεζμάν με προβολή πέτυχε το 2-0.

Η Γερμανία έχασε τη μεγάλη ευκαιρία δύο λεπτά αργότερα, όταν στο εξαιρετικό σουτ του Κίμιχ η μπάλα προσέκρουσε στο δοκάρι, ενώ στις καθυστερήσεις ο Γιορίς έκανε εκπληκτική απόκρουση στην κεφαλιά του ίδιου παίκτη και στέρησε κάθε ελπίδα στην ομάδα του Λεβ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόαχιμ Λεβ): Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ (61΄ Μουστάφι), Χέβεντες, Έκτορ, Τσαν (67΄ Γκέτσε), Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Οζίλ, Ντράξλερ, Μίλερ

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Ματουϊντί, Πογκμπά, Σισοκό, Παγέ (71΄ Καντέ), Γκριεζμάν (90΄+ Καμπάιγ), Ζιρού (77΄ Ζινιάκ)