Οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO θα ανάψουν αυτήν την εβδομάδα το πράσινο φως στην συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αλλά και κατά των διακινητών ανθρώπων, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το πρώτο μέτρο, στο οποίο δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες της Συμμαχίας πριν από έξι μήνες, αφορά την ανάπτυξη των AWACS, των αεροσκαφών επιτήρησης του NATO, στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και της Μεσογείου, όπου θα σχηματίζουν τόξο γύρω από το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

«Θα αποφασίσουμε ότι τα AWACS θα δίνουν πληροφορίες στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Βαρσοβία.

Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και μήνες από τους εταίρους τους στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και από το NATO, να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Η Ουάσιγκτον αρχικά ζητούσε τα AWACS της Συμμαχίας να τεθούν στην διάθεση του διεθνούς συνασπισμού, ώστε ναδιαδραματίζουν τον ρόλο των κέντρων διοίκησης. Τα αεροσκάφη αυτά, εφοδιασμένα με ισχυρά ραντάρ, μπορούν να συγκεντρώνουν δεδομένα για την δραστηριότητα στον αέρα και στο έδαφος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε εκστρατείες αεροπορικών βομβαρδισμών.

Και για την παράτυπη μετανάστευση

Ομως αυτά τα AWACS εντέλει θα περιοριστούν να μοιράζονται πληροφορίες με τη συμμαχία και μόνο με τα συμμαχικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από εδάφη χωρών του NATO, χωρίς να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας.

«Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε ώστε το NATO να διαδραματίσει έναν ρόλο στην κεντρική Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλει στην (ναυτική) επιχείρηση Σοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» εναντίον των διακινητών μεταναστών που δρουν με ορμητήριο τις λιβυκές ακτές, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Πολλά πλοία της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Active Endeavour στην Μεσόγειο, και οι ηγέτες των χωρών μελών του Συμφώνου αναμένεται να τους επιτρέψουν να μοιράζονται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα με τη διοίκηση της ναυτικής επιχείρησης Σοφία της ΕΕ.

Το NATO συνεργάζεται ήδη με την ΕΕ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης: έχει αναπτύξει πολλά πλοία στα ανοικτά των τουρκικών ακτών και μοιράζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRONTEX).