Το Κουβέιτ απέτρεψε τρία σχέδια επιθέσεων στην χώρα, μεταξύ των οποίων και η ανατίναξη τεμένους σιιτών, μετά από επιδρομές της αστυνομίας οι οποίες κατέληξαν σε συλλήψεις τζιχαντιστών, μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κουβέιτ έχουν φέρει σε πέρας τρεις προληπτικές επιχειρήσεις στο Κουβέιτ και στο εξωτερικό οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή σειράς σχεδίων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που στόχευαν το Κουβέιτ, και συνέλαβε αρκετά μέλη του ΙΚ», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο KUNA.

Η δήλωση περιείχε φωτογραφίες γυναίκας με κάλυμμα κεφαλής και πέντε νεαρούς, ένας από τους οποίους φέρεται να είναι υπήκοος του Κουβέιτ. Αυτός είχε γίνει μέλος του ΙΚ και σκόπευε να βομβαρδίσει τέμενος και κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των εορτασμών που σηματοδοτούν το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού.

Πριν από έναν χρόνο, το Κουβέιτ, όπου βρίσκονται αρκετές αμερικανικές βάσεις, υπέστη την φονικότερη επίθεση τζιχαντιστών επί δεκαετίες όταν σαουδάραβας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε ανάμεσα στο πλήθος σε τέμενος σιιτών, σκοτώνοντας 27 άτομα. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη.

Μέλος της 34μελούς συμμαχίας

Το Κουβέιτ, σύμμαχος των ΗΠΑ και γειτονική χώρα της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ, συμμετέχει στην 34μελή συμμαχία που ανακοίνωσε το Ριάντ τον Δεκέμβριο, σκοπός της οποίας είναι η αντιμετώπιση του ΙΚ και της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν.

Οι σιίτες αποτελούν το 15% με 30% του κυρίως σουνιτικού Κουβέιτ, όπου τα μέλη και των δύο κοινοτήτων ζουν γενικά αρμονικά.

Το Σάββατο, η εθνική εταιρεία πετρελαίου της χώρας ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Κουβέιτ αντλεί 3 εκατομμύρια αργού πετρελαίου τη μέρα και διατηρεί τρία διυλιστήρια με συνολική ικανότητα παραγωγής 930.000 βαρελιών την ημέρα.