Στις σύγχρονες θύελλες που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από τους βασιλείς της Ολλανδίας.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπενθύμισε την ιστορία των δυο λαών και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ολλανδίας, σημείωσε ότι «οι δύο λαοί μας μπορούν και οφείλουν να συνεργασθούν, προκειμένου να συμβάλλουν -στο μέτρο που τους αναλογεί και όχι μόνο- στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, οι οποίες εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το μέλλον και την ολοκλήρωση της κοινής μας ευρωπαϊκής εστίας, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά σε δυο από τις προκλήσεις αυτές, επισημαίνοντας ως πρώτη, το προσφυγικό ζήτημα και την αποτρόπαιη τζιχαντιστική τρομοκρατία τoυ ISIS και ως δεύτερη, τις διαλυτικές, φυγόκεντρες δυνάμεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως απέδειξε προσφάτως η ατυχής έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «οι δύο λαοί μας, όχι μόνο συμμερίζονται τις θέσεις αυτές αλλά έχουν ιστορικό χρέος, με βάση το παρελθόν και το μέλλον που τους αναλογεί, να πρωταγωνιστήσουν, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιτύχει τους στόχους της αλλά και να επιτελέσει την, κυριολεκτικώς, παγκόσμια αποστολή της».