Η συνεργασία με την Κίνα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

«Η Ελλάδα αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη, τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια», είπε ο Έλληνας ηγέτης στο Νέα Κίνα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αυξήσει την πρακτική συνεργασία με την Κίνα σε διάφορα πεδία, μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά που αποτελεί -όπως είπε «το κεφάλι του δράκου».

Σημειώνοντας ότι το ταξίδι του στην Κίνα έχει στόχο να «δημιουργηθεί το σώμα του δράκου» για τη μελλοντική συνεργασία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι θα διερευνήσει με την κινεζική πλευρά τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, της υψηλής τεχνολογίας κ.α, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Υποδεχθήκαμε πολλά εκατομμύρια ξένους τουρίστες πέρυσι, αλλά οι κινέζοι τουρίστες είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του αριθμού», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Ελπίζουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να αυξηθεί αμφίπλευρα με μέτρα όπως οι απευθείας πτήσεις».

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ουάνγκ Τζιανλίν, πρόεδρο του ομίλου Wanda, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των ακινήτων και τα τελευταία χρόνια επενδύει κυρίως στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με αλυσίδες κινηματογράφων και θεματικά πάρκα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, ο Κινέζος επιχειρηματίας εξέφρασε ενδιαφέρον για τη μαζική προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα στους Κινέζους καταναλωτές. Επίσης οι δύο άνδρες συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας υπουργών και επιχειρηματιών, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε μια σειρά διμερών σημαντικών συμφωνιών.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο βρετανικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι η ψήφος υπέρ του Brexit πρέπει να αφυπνίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μεταρρυθμίσει τις πολιτικές της.

Αν και σημείωσε πως το Brexit «θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από οικονομική άποψη για τη Βρετανία, παρά για την Ευρώπη», ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ενότητας στη νομισματική ένωση.

Η Ευρώπη πρέπει να «αφυπνιστεί» και να πιέσει για την βαθύτερη ολοκλήρωση εφαρμόζοντας μέτρα όπως η οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού πλαισίου, το οποίο πέρα από το να θέτει περιορισμούς πρέπει να ενισχύει τη συνεργασία, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Brexit θα έχει πολύ περιορισμένες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία