Περίπου τέτοια εποχή πέρυσι το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του κάποτε σπουδαίου γκανέζου μέσου Μίκαελ Εσιέν. Ηταν 32 ετών, προερχόταν από μια παρακμάζουσα σεζόν με τη φανέλα της ιταλικής Μίλαν και για τη χρονιά που προηγήθηκε (2015-16) ενίσχυσε τον τραπεζικό λογαριασμό του κατά περίπου 1,3 εκατ. ευρώ για να προσφέρει το απόλυτο μηδέν στους Πράσινους. Εκείνοι όμως μυαλό δεν έβαλαν, αν κρίνει κανείς από την κίνηση που ετοιμάζουν με την πιθανή απόκτηση του άλλοτε εξαιρετικού αργεντινού κεντρικού χαφ Κριστιάν Λεντέσμα, ο οποίος από το 2006 μέχρι το 2015 αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πλέον σημαίνοντες ποδοσφαιριστές της ιταλικής Λάτσιο, με την οποία μέτρησε 259 συμμετοχές και 12 γκολ. Σήμερα, ωστόσο, ο οσονούπω (στις 24/9) 34χρονος πολιτογραφημένος Ιταλός (με μία συμμετοχή στη Σκουάντρα Ατζούρα) βρίσκεται σε χειρότερη αγωνιστική κατάσταση από αυτή στην οποία ήταν ο κατά ενάμιση χρόνο μικρότερος το περσινό καλοκαίρι Εσιέν, ο οποίος τουλάχιστον είχε συμπληρώσει 20 επίσημα ματς με τη φανέλα των Ροσονέρι.

Εν αντιθέσει, ο Λεντέσμα μεταβαίνει σήμερα στο Τέχελεν της Ολλανδίας προκειμένου να συζητήσει την ένταξή του στο Τριφύλλι, μετρώντας μόλις τέσσερις αγώνες την περίοδο 2015-16, όλους με τη φανέλα της βραζιλιανικής Σάντος και μάλιστα στο πρώτο μισό της σεζόν! Εκτοτε, δηλαδή από τον περασμένο Ιανουάριο κι εντεύθεν, ο δυναμικός μέσος παρέμεινε άκαπνος καθώς δεν βρήκε ομάδα διατεθειμένη να καλύψει τις υψηλές αποδοχές του, προτιμώντας να προπονείται μόνος του. Κοντολογίς, ο Παναθηναϊκός εισήλθε σε διαδικασία σύναψης συμφωνίας με έναν ποδοσφαιριστή που, εάν κι εφόσον φορέσει τη φανέλα του σε αγώνα, θα έχει να αγωνιστεί το λιγότερο 8-9 μήνες σε επίσημο ματς, με όποιους κινδύνους ελλοχεύει μια τέτοια κατάσταση προκειμένου να οδηγηθεί σε ένα δεύτερο συνεχόμενο φιάσκο.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα γίνουν και από το συμβόλαιο που ο Παναθηναϊκός θα του προτείνει, ενδεχομένως με ειδικούς όρους για την περίπτωση που ο Λεντέσμα, για διάφορους λόγους, δεν καταφέρει να επανέλθει σε ένα φυσιολογικό επίπεδο αγωνιστικής κατάστασης και να πιάσει συγκεκριμένο αριθμό επιμέρους ατομικών στόχων όπως οι συμμετοχές ως βασικός.