Για 13 διασωθέντες ομήρους αλλά και 20 ομήρους νεκρούς -οι περισσότεροι μαχαιρωμένοι- μιλά η αστυνομία και ο στρατός του Μπανγκλαντές μετά την έφοδο στο εστιατόριο που είχαν «καταλάβει» ένοπλοι της ISIS. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εξοντώθηκαν επίσης έξι δράστες και ένας συνελήφθη ζωντανός.

Ο ταξίαρχος Ναΐμ Τσάουνχουρι ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως η επίθεση άφησε πίσω της συνολικά 26 νεκρούς, συνυπολογίζοντας έξι δράστες. H πλεινότητά τους, ανέφερε, είχαν σκοτωθεί με «αιχμηρά αντικείμενα».

Την ευθύνη για την επίθεση, σε περιοχή που συχνάζουν ξένοι υπήκοοι, διεκδίκησε η ISIS, αναρτώντας επιπλέον φωτογραφίες που υποστήριζε πως έδειχναν νεκρούς ξένους ομήρους.

Η γνησιότητα των φωτογραφιών δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν οι αναρτήσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι νεκροί έφταναν τους 20.

Το πρωί του Σαββάτου, οι ένοπλες δυνάμεις του Μπανγκλαντές ολοκλήρωσαν την έφοδο στο συγκρότημα των κτιρίων που είχε σημειωθεί η επίθεση.

Πριν την τελική φάση ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών, σύμφωνα με τις αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ.

Η αρχική επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία μετά την έφοδο μιλούσε για 13 διασωθέντες ομήρους, μεταξύ τους και μερικοί ξένοι υπήκοοι, έναν δράστη που συνελήφθη ζωντανός και έξι δράστες που εξοντώθηκαν.

Αρχικά, δεν είχαν δοθεί στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών ομήρων. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το πόσοι ήταν οι όμηροι στην δεκάωρη «πολιορκία» κυμαίνοταν σε περίπου 35 άτομα.

Σύμφωνα με τις ξεχωριστές αναφορές από τις ξένες διπλωματικές αποστολές, η πρεσβεία της Ιαπωνίας ανέφερε πως ένας Ιάπωνας διασώθηκε όμως η κατάσταση άλλων επτά αγνοείται.

Σύμφωνα επίσης με τα ιταλικά ΜΜΕ, θεωρείται πως στο εστιατόριο βρίσκονταν και επτά Ιταλοί, η τύχη των οποίων επίσης παραμένει αδιευκρίνιστη. Ωστόσο το μεσημέρι του Σαββάτου, οπρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι καταδίκασε την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Ντάκα, επιβεβαιώνοντας το θάνατο Ιταλών, ενώ δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες, μέχρι να ενημερωθούν οι οικογένειες των θυμάτων.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι αξίες μας είναι πιο ισχυρές από τους τρομοκράτες» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε σύντομο τηλεοπτικό μήνυμά του, στο οποίο αναφέρθηκε στην επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Μπανγκλαντές.

«Ενώπιον της πολλοστής τραγωδίας που προκάλεσε ο ισλαμικός εξτρεμισμός η Ιταλία στέλνει ένα μήνυμα πόνου και συμπάσχει με τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά θέλει να στείλει και ένα μήνυμα μεγάλης δύναμης και αποφασιστικότητας» πρόσθεσε ο Ρέντσι.

«Η χώρα μας δεν οπισθοχωρεί ενώπιον όσων θέλουν να τσακίσουν την καθημερινή ζωή μας» τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. «Πρέπει να απαντήσουμε υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας, οι οποίες είναι ισχυρότερες από τις φοβικές εμμονές των τρομοκρατών» ολοκλήρωσε ο Ματτέο Ρέντσι.