Το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον, της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επί του αντιπάλου της του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντόναλντ Τραμπ περιορίστηκε, για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, σε μονοψήφιο αριθμό μεταξύ των Αμερικανών που δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να ψηφίσουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters που δόθηκε την Παρασκευή στην δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου και δείχνει ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγείται του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία με 9,4 εκατοστιαίες μονάδες, από 11,2 μονάδες που ήταν το προβάδισμά της στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Κλίντον διατηρούσε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό από τις 20 Ιουνίου.

Ποιες κοινωνικές κατηγορίες στηρίζουν τους δυο υποψήφιους

Μεταξύ των ατόμων που είναι πιθανόν να ψηφίσουν, το 43,9% στηρίζει την Κλίντον και το 34,5% τον Τραμπ. Το 21,7% είπε ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο υποψηφίους.

Η Χίλαρι Κλίντον είναι πιο δημοφιλής από τον Τραμπ στους άνδρες και τις γυναίκες, στους νέους και τις μειονότητες, στους αποφοίτους κολεγίων και στους ανθρώπους με πολύ χαμηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.

Τον Τραμπ επιλέγουν οι λευκοί, οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι, όσοι πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία και οι άνθρωποι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα λάβει επισήμως το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί σε 2,5 εβδομάδες ενώ η Κλίντον θα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών μία εβδομάδα αργότερα.