H Πορτογαλία ξόρκισε τα φαντάσματα του Βελοντρόμ της Μασσαλίας με τον άνθρωπο που την είχε φέρει ώς εδώ. Το νικητήριο πέναλτι του Κουαρέσμα (5-3 στα πέναλτι την Πολωνία μετά το 1-1 στα 120 λεπτά) έστειλε την ομάδα του Φερνάντο Σάντος στον ημιτελικό της Τετάρτης κόντρα στον νικητή του αποψινού αγώνα Βελγίου – Ουαλίας.

Πριν από 32 χρόνια στο ίδιο γήπεδο για το Euro 1984 μια από τις καλύτερες φουρνιές του πορτογαλικού ποδοσφαίρου είχε προηγηθεί στην παράταση με 2-1 της διοργανώτριας –και μετέπειτα Πρωταθλήτριας Ευρώπης –Γαλλίας, αλλά ο μεγάλος Μισέλ Πλατινί της γκρέμισε τα όνειρα με δύο γκολ στο 117′ και στο 120′ !

Αυτή τη φορά ο Κουαρέσμα, σκόρερ του χρυσού γκολ στο 117′ του αγώνα των 16 με την Κροατία, πήρε το δώρο από τον τερματοφύλακά του Ρουί Πατρίτσιο που απέκρουε το πέναλτι του Βλατσικόφσκι και όντας εύστοχος έστειλε την ομάδα του στον ημιτελικό κάνοντας πλέον όνειρα γι’ αυτό που της στέρησε η Ελλάδα το 2004.

Ρονάλντο και Λεβαντόφσκι ήταν οι μεγάλοι σταρ αυτού του αγώνα, αλλά έμειναν σε ρηχά νερά. Ο Πολωνός σκοράρισε μεν γρήγορα, αλλά μετά εξαφανίστηκε και ο Ρονάλντο στις κρίσιμες φάσεις αεροβατούσε. Ελαμψαν τα άστρα του αλάνθαστου Πέπε, που ήταν μια ομάδα μόνος του στα μετόπισθεν, και του νεαρού Σάντσες, τον οποίο ο Σάντος έριξε στα βαθιά (βασικό στη θέση του Αντρε Γκόμες) και δικαιώθηκε, καθώς ο πιτσιρικάς που θα παίζει πλέον στην Μπάγερν ισοφάρισε για την ομάδα του στην κανονική διάρκεια και σκοράρισε και στα πέναλτι!

Στην κανονική διάρκεια του αγώνα το γρήγορο –και συνάμα παρθενικό στη διοργάνωση –γκολ του Λεβαντόφσκι μόλις στο 100ό δευτερόλεπτο (δεύτερο γρηγορότερο στην ιστορία των Euro πίσω από του Ρώσου Κιριτσένκο στα 67” κόντρα στην Εθνική μας το 2004) έδωσε φρενήρη ρυθμό στο παιχνίδι στο πρώτο ημίωρο.

Τελικά οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που ισοφάρισαν (34′) με εξαιρετικό σουτ του Ρενάτο Σάντσες (34′) που ευνοήθηκε και από την κόντρα και ενώ δεν τους είχε δοθεί πέναλτι στο Ρονάλντο τρία λεπτά νωρίτερα.

O Σάντσες πάντως έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής (σε ηλικία μόλις 18 ετών και 317 ημερών) που σκοράρει σε νοκάουτ φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ο τρίτος γενικότερα μετά τον Ελβετό Γιόχαν Φονλάντεν (18 ημερών και 141 ημερών) και τον Βρετανό Γουέιν Ρούνεϊ (18 ετών και 237 ημερών) που είχαν σκοράρει στο Eurο 2004.

Ακόμα δεν έχει νικήσει στα 90′ η Πορτογαλία, αλλά είναι στον ημιτελικό !