Υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο στον Παναθηναϊκό τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και μετά την απομάκρυνση του πρώην προπονητή της ομάδας Γιάννη Αναστασίου στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος εξήρε το έργο του σημερινού κόουτς της ολλανδικής Ρόντα. Μάλιστα όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τότε, η απόφαση για τη λύση του συμβολαίου τού 43χρονου τεχνικού είχε παρθεί πρωτίστως για να επέλθει εσωτερική ηρεμία στον σύλλογο και στις τάξεις των οπαδών παραμονές ενός ντέρμπι υψηλής επικινδυνότητας με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Κι όμως, οκτώ μήνες μετά την έλευση του διαδόχου του Αντρέα Στραματσόνι ελάχιστα έχουν απομείνει να θυμίζουν τον Παναθηναϊκό του Αναστασίου.

Μολονότι στο ποδόσφαιρο της παγκοσμιοποίησης, των ανοιχτών συνόρων και του νόμου Μποσμάν οι ομάδες αλλάζουν συχνά πυκνά ποδοσφαιριστές, η πολιτική που εφαρμόζει ο Παναθηναϊκός επί Στραματσόνι δεν έχει προηγούμενο (τουλάχιστον για τα δεδομένα των Πρασίνων). Είναι ενδεικτικό ότι από το Τριφύλλι του περασμένου καλοκαιριού στο ρόστερ παραμένουν μόλις 12 παίκτες.

Ο παλαιότερος όλων ο Κοτσόλης, ο οποίος διανύει τη 15η σεζόν στον ΠΑΟ, ο αρχηγός και λίαν συντόμως Ελληνας Ζέκα, ο οποίος έκλεισε πενταετία, τα φιντάνια των πράσινων ακαδημιών Χουχούμης και Μαρινάκης, η γενιά του 2014 Μπεργκ, Νάνο, Κουτρουμπής, Κλωναρίδης, Αμπέντ και οι πιο φρέσκοι Στιλ, Λουντ, Τελάντερ. Ολοι οι υπόλοιποι είναι νέας κοπής και έχουν ενσωματωθεί στον σύλλογο τους τελευταίους έξι μήνες. Οι εννέα μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι Πράσινοι τον περασμένο χειμώνα και οι τουλάχιστον έξι που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου καταδεικνύουν ότι ο Αντρέα τα αλλάζει όλα στο Τριφύλλι προκειμένου να παρουσιάσει τον δικό του Παναθηναϊκό. Μετά τους Λέτο, Μολέντο, Μέστο, Μπουμάλ, Βιγιαφάνιες, Παναγιώτη και Οδυσσέα Βλαχοδήμο (επίσης αποκτήθηκαν ως δανεικοί και οι Εβαντζελίστα και Μαμούτε που όμως αποτελούν παρελθόν), στο έμψυχο δυναμικό προστέθηκαν ήδη ο βούλγαρος στόπερ Ιβάν Ιβανόφ και ο κολομβιανός επιθετικός Βίκτορ Ιμπάρμπο, ακολουθούν ο γκανέζος χαφ Μουμπάρακ Γουακάσο και ο σουηδός αριστερός μπακ χαφ Νίκλας Χουλτ, ενώ εκκρεμούν οι προσθήκες ενός κεντρικού δημιουργικού μέσου και ενός στόπερ.

Πολλά νέα πρόσωπα σε μια καινούργια ομάδα που αναζητεί άμεσα αποτελέσματα λόγω των κρίσιμων ευρω-προκριματικών του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά που στερείται συνοχής, ομαδικού πνεύματος και χημείας εντός των αποδυτηρίων. Δύσκολη η εξίσωση για τον κόουτς Στραματσόνι ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει να αντιμετωπίσει –προτού καν αρχίσει η νέα σεζόν –και την έντονη αμφισβήτηση των οπαδών του Παναθηναϊκού, που δεν έχουν πειστεί ότι 40χρονος τεχνικός διαθέτει τον τρόπο για να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικήσει τίτλους.

Ο τελευταίος να κλείσε την πόρτα

Η πόρτα άνοιξε και δεν κλείνει ώσπου να φύγει και ο τελευταίος που δεν υπολογίζεται από τον κόουτς Στραματσόνι. Η αρχή έγινε τον περασμένο χειμώνα όταν λύθηκαν τα συμβόλαια του Νίνη, του Τριανταφυλλόπουλου, του Μπούρμπου και του Ταμπάκη και η συνέχεια βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με τσουνάμι αποχωρήσεων. Ο Σάντσεθ, ο Λαγός και ο Καλτσάς αποχαιρέτησαν, το ίδιο και ο Δώνης που δόθηκε εκ νέου δανεικός. Ο Πράνιτς αναζητεί νέα ποδοσφαιρική στέγη, ο Πέτριτς κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, ενώ στην έξοδο βρίσκονται και οι Εσιέν, Βέμερ, Ταυλαρίδης, Ατζαγκούν, Γιαννακόπουλος.