Η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο «δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής» αναφέρεται σε ανακοίνωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι η Χ. Τρικούπη ζητεί μπόνους 25-30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που θα λάβει άνω του 42% των ψήφων.

Κατά τα άλλα, η κ. Γεννηματά συμφωνεί στη διατήτηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή, στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και στην ψήφο από το 17ο έτος ηλικίας. Επίσης, ζητεί πρόβλεψη για την ψήφο των ομογενών.

Το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει άμεσα να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, και καλεί την κυβέρνηση «να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων που είναι φανερό ότι δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης αποδοχής».

Επίσης, καλεί τη ΝΔ «να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του θεσμικού και πολιτειακού της ρόλου και να προσέλθει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο με τις θέσεις της που δεν μπορεί βέβαια να είναι η διατήρηση του σημερινού ληστρικού εκτός τόπου και χρόνου bonus».

Ειδικότερα για τη ΝΔ και τον Κ.Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως είναι φανερό ότι «για το μόνο που νοιάζονται είναι πώς θα καταφέρουν να γίνουν κυβέρνηση μετατρέποντας ένα εκλογικό ποσοστό μειοψηφίας σε ‘τεχνητή’ κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τις 50 έδρες bonus του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Προαναγγέλλουν μάλιστα ότι αν και όταν γίνουν κυβέρνηση με το ‘δώρο’ των 50 εδρών, θα καταργήσουν τυχόν νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη ρητή δέσμευση δεν έχουν αναλάβει για κανένα από τα νομοθετικά ασφαλιστικά και φορομπηχτικά τερατουργήματα που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».