Η πιστοποίηση που έδωσε η δισκογραφική των Rolling Stones για την επιτυχημένη διασκευή στο «Gimme Shelter» από τους δικούς μας Altribe υποδηλώνει ότι το νεανικό συγκρότημα μάλλον κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο «Spooky Train» εκπέμπει ξεκάθαρο σήμα. Η μπάντα του Αλμπερτ Παναγιωτόπουλου έχει επιρροές από το κλασικό ροκ και το μπλουζ αλλά προσθέτει τα δικά της συστατικά που διαμορφώνουν την ταυτότητά της, μια «out of the blues» μουσική, όπως την προσδιορίζει ο «ηγέτης» ντράμερ.

Οι στίχοι των οκτώ (συν ενός) τραγουδιών έλκουν την έμπνευσή τους από τα ερεθίσματα της μητροπολιτικής ζωής ενώ την ίδια ώρα καπελώνονται από τη φευγάτη μουσική διάθεση. Για παράδειγμα, τα δύο πρώτα κομμάτια μεταφέρουν μια roadtrip διάθεση, τα ντραμς στην εισαγωγή του έκτου –μαζί με το μπάσο –ενισχύουν την αμαρτία του τίτλου («When the sin goes marchin’ in») και ταυτόχρονα δημιουργούν την αίσθηση απόδρασης από τον αστικό κλοιό. Από την άλλη το «Stick to Me» που προηγείται μοιάζει να είναι ο προσδιορισμός της παρέας (Αλμπερτ Παναγιωτόπουλος, Φιόνα Λαμπρίδη, Δημήτρης Μπίλλιας και Απόστολος Καρατζάς), αυτό το «out of the blues» με το οποίο θέλουν να καταχωριστούν στο συλλογικό υποσυνείδητο. Είναι πιο σκοτεινό από τα πρώτα τέσσερα τραγούδια και διακρίνεται από την ψυχεδελική πατίνα στις νότες σε συνδυασμό με στοιχεία εμμονικού έρωτα. Στο CD υπάρχει κι ένα για τον δρόμο με καλοδεχούμενες ενέσεις πνευστών. Η Φιόνα Λαμπρίδη στο «On the Road» επέλεξε αέρινο κλείσιμο στη σύνθεσή της και το πέτυχε με τα πνευστά του Παντελή Πασχαλίδη.

ΑΡΧΗ ΤΟ 2010. Ως Altribe μετρούν μια εξαετία –πρώτα συναντήθηκε ο Αλμπερτ με τη Φιόνα το 2010 και δύο χρόνια μετά προστέθηκε ο μπασίστας Δημήτρης Μπίλλιας, αλλά το σχήμα στην οριστική μορφή του σφραγίστηκε με την ενσωμάτωση του κιθαρίστα Απόστολου Καρατζά μόλις το 2014. Χρονικό ορόσημο –εξηγεί ο Παναγιωτίδης –για το γκρουπ και τις αναζητήσεις του τουλάχιστον ως προς τα οργανικά δομικά υλικά του. «Το “Spooky Train” υπογραμμίζει το ξεκίνημα ουσίας που κάνουμε. Είναι η επίσημη αρχή μας. Δουλεύουμε αυτό το άλμπουμ από το 2014, το τελειοποιήσαμε το 2015 και κυκλοφόρησε το 2016». Η σύνθεση της μπάντας είναι αυτή που πρέπει για τους μουσικούς της και μάλλον άκρως γόνιμη διότι «αρχίσαμε να δουλεύουμε για έναν δίσκο και αισίως έχουμε υλικό για δύο ακόμη άλμπουμ» ακούω τον Παναγιωτίδη από την άλλη γραμμή της τηλεφωνικής γραμμής να λέει με ηχητικό υπόβαθρο τον αμυδρό παφλασμό κύματος από την όμορφη Κύθνο, στο πλαίσιο της σύντομης ανάπαυλας του συγκροτήματος. Η επαναφόρτιση επιβάλλεται διότι θα επανέλθουν με το «Spooky Train» τους σε out of the blues διαδρομές στην πόλη με αρκετές live στάσεις για να συνεχίσουν εκτός των τειχών από το φθινόπωρο.

info

«Spooky Train» από τους Altribe σε ηχογράφηση/παραγωγή Λάκη Χαλκιόπουλου από την αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική δράση ΕΜΣΕ. Πληροφορίες στην ηλ. διεύθυνση http://www.altribeband.com