Δεν πέρασαν καν 24 ώρες προτού αδειάσει η θέση των Βρετανών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και κορυφαία στελέχη της πολιτικής και της οικονομίας από Γερμανία και Γαλλία αρχίζουν να διεκδικούν ένα από τα πετράδια του στέμματος της Βρετανίας: τα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων και την έδρα των εταιρειών που κάνουν την εκκαθάριση των συναλλαγών σε παράγωγα τα οποία αποτιμούνται σε ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως να αναφέρει ότι αυτές οι υπηρεσίες εκκαθάρισης από όπου περνούν καθημερινά συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων θα έπρεπε να βρίσκονται όχι στο Λονδίνο αλλά σε μία και μόνο χώρα της ευρωζώνης –τη δική του. «Ελπίζω ότι η χρηματοπιστωτική αγορά της Ευρώπης θα ετοιμαστεί για λειτουργίες που δεν είναι πια δυνατό να πραγματοποιούνται από τη Βρετανία» ήταν τα λόγια του γάλλου προέδρου στις Βρυξέλλες. Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν αμέσως να απαντήσουν λέγοντας ότι το Παρίσι βλέπει όνειρα εάν νομίζει ότι θα μπορούσε να κερδίσει στην κούρσα αυτή τη Φρανκφούρτη, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ομίλου χρηματιστηρίων Deutsche Boerse Eurex.

«Είναι ευσεβείς πόθοι του Ολάντ ότι η αγορά αυτή θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Παρίσι. Θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη» είπε ο Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ. Πολλές επιχειρήσεις με έδρα ή με γραφεία στο Λονδίνο και άλλα μέρη της Βρετανίας εξετάζουν αυτό το διάστημα τα επιχειρηματικά τους σχέδια για να αποφασίσουν τι θα κάνουν μετά το Brexit.

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σε έναν άλλο κλάδο, αυτό των χρηματοπιστωτικών εταιρειών που λειτουργούν από τη βρετανική πρωτεύουσα. Μαζί με τις εταιρείες αυτές είναι συνδεδεμένοι και πολλοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών. Επειδή μεγάλο μέρος των εκκαθαρίσεων γίνεται στο Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλησε να ασκήσει εποπτεία μεταφέροντας τις σχετικές δραστηριότητες σε κάποια χώρα της ευρωζώνης. Ομως ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν κινήθηκε νομικά και κέρδισε την υπόθεση κάνοντας το Λονδίνο την οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τώρα όμως ο τίτλος αυτός κινδυνεύει να χαθεί.

© Bloomberg News