«Η μάχη για τον έλεγχο του σαλονιού μόλις ξεκίνησε» έγραψαν οι «NewYork Times». Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της, τον περασμένο μήνα, η Google παρουσίασε το Google Home –την απάντηση στον μεγάλο ανταγωνιστή Amazon Echo, τον δημοφιλή ηλεκτρονικό λιανοπωλητή του. Οπως το Echo, το Google Home ενσωματώνει ένα ηχείο Bluetooth και μικρόφωνο σε συνδυασμό με τον ψηφιακό βοηθό Google Now και τη μηχανή αναζήτησης, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να έχει μαζί του το έξυπνο κινητό του ή το τάμπλετ. Στην πράξη πρόκειται (ή αποσκοπεί να είναι) ένας εικονικός οικιακός βοηθός από τον οποίο ο χρήστης μπορεί να ζητήσει να κάνει διάφορα πράγματα από τις λίστες «to-do», να του λέει τον καιρό, να μαθαίνει το πρόγραμμα του χρήστη κ.λ.π. Το Google Home, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει σταδιακά τις συνήθειες του χρήστη κ.ο.κ.

Πρόκειται για μια από τις πιο ευφάνταστες καινοτομίες του τεχνολογικού γίγαντα, θυμίζοντας αρκετά ταινίες επιστημονικής φαντασίας που μπορούν να γίνουν σύντομα πραγματικότητα. Ολα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το κόστος όταν θα κυκλοφορήσει, αν και θα μπορούσε να είναι έτοιμο αυτό το φθινόπωρο ή έως το τέλος του έτους. Προφανώς θα αναμένουμε έντονο ανταγωνισμό από την Amazon, η οποία δεν δίστασε στο παρελθόν να απαγορεύσει την πώληση ανταγωνιστικών προϊόντων όπως το AppleTV και το Chromecast από τα ψηφιακά ράφια της.

Το Google Home είναι μια διακριτική συσκευή και προορίζεται να αποτελέσει μέρος της επίπλωσης του σαλονιού σας ή της κρεβατοκάμαράς σας, σύμφωνα με τους εμπνευστές του. Αλλά πόσο διακριτικό είναι αυτό; Οπως κάθε προϊόν της Google, είναι τα στοιχεία που συλλέγει που κάνουν τη διαφορά. Για να κάνει το Google Home πράγματα όπως κρατήσεις για δείπνο, να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας όταν η πτήση μας καθυστερήσει ή να χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη όταν φεύγουμε από το σπίτι, θα πρέπει η Google να γνωρίζει ακόμη περισσότερα για μας από ό,τι ήδη κάνει. Στο όνομα της «στιγμιαίας ικανοποίησης» μπορούμε εύκολα να παραδώσουμε σε τρίτους την προσωπική μας ζωή. Οσο περισσότερα δεδομένα προσφέρουμε σε τέτοιους είδους τεχνολογίες και μηχανήματα τόσο πιο χρήσιμα μάς γίνονται αλλά και τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η ζωή μας.