Καμία δήλωση για τη διαδήλωση. Το Μαξίμου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην εκδήλωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα και συνέστησε στα στελέχη του να είναι φειδωλά σε σχόλια για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσε εστία αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ακολούθησε ούτε τους τόνους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή που προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό πως θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για οποιοδήποτε επεισόδιο στο Σύνταγμα.

Πρακτικώς στο Μαξίμου ανακουφίστηκαν διαπιστώνοντας πως η χθεσινή εκδήλωση περιορίστηκε σε μια συμμετοχή κάποιων χιλιάδων πολιτών –οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 10.000 –που σύμφωνα με την οπτική κυβερνητικών στελεχών ήταν υποτονική καθώς απουσίαζαν τα συνθήματα του κόσμου και οι ομιλητές.

Πρωτίστως όμως στην κυβέρνηση ένιωσαν ικανοποίηση θεωρώντας ότι η χθεσινή συγκέντρωση δεν έστειλε κάποιο σαφές πολιτικό μήνυμα και από μόνη της ακύρωσε το αίτημα του «Παραιτηθείτε» που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες. Ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά το πέρας της συγκέντρωσης πως «δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να διαδηλώνει, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία της χώρας προς τη δίκαιη ανάπτυξη».

Γενικώς η γραμμή του Μαξίμου εστιάστηκε στο να προσπεράσει το γεγονός αποφεύγοντας σχολιασμούς για την επιτυχία της συγκέντρωσης ή τη σκοπιμότητά της, χωρίς βεβαίως να εγκαταλείπει την άποψή της ότι πίσω από αυτήν βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία. Και ακολούθησε το δικό του πρόγραμμα, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να ενημερώνει μέσω twitter για τη συμμετοχή του, την ώρα που οι «Παραιτηθείτε» διαδήλωναν στον Αγνωστο Στρατιώτη, σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποψινή του ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολης με αντικείμενο τη «Δίκαιη Ανάπτυξη» καθώς πέραν του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει και την κυβερνητική πρόταση για την κοινωνική πολιτική.

Παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο Πρωθυπουργός θα πει ότι η χώρα θα βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και ότι οι καρποί της ανάπτυξης θα κατανεμηθούν δίκαια και όχι προς όφελος των ολίγων. Θα μιλήσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση και θα αναφερθεί και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ. Αλλωστε ο πρόεδρος της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα να προβούν σε ανακοινώσεις για το πακέτο χρηματοδοτικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει και για το προσφυγικό θέμα στο οποίο θα επικεντρωθεί άλλωστε και η συνάντησή του το πρωί του Σαββάτου στο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή εκδήλωση αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά και στα μεγάλα έργα που πρέπει να ξεμπλοκαριστούν, ενώ θα επαναλάβει την εξαγγελία για σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα ενταχθούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ που συνιστούν την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Χθες το πρωί συνεδρίασε το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία Τσίπρα με αντικείμενο την προετοιμασία της αποψινής εκδήλωσης στο Μουσείο αλλά και την ενημέρωση των υπουργών για το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών η οποία, όπως τονίστηκε, προχωράει κανονικά. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί τις επόμενες ημέρες να έχει καταλήξει στις αποφάσεις του για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει αποφάσεις σε επίπεδο κόμματος αύριο Παρασκευή σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμές της συζήτησης θα αποτελέσουν το εκλογικό σύστημα (απλή και απόλυτη αναλογική ή bonus) και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση.