Ο τόπος της διαμονής

Διαχρονικά, η εντοπιότητα αποτελούσε τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής. Ειδικότερα τα τελευταία δύσκολα χρόνια, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο σχεδόν των οικογενειών, οι υποψήφιοι των χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων επιλέγουν πρωτίστως σχολές που είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους. Για τις οικογένειες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος. Οσο όμως ανεβαίνει η οικονομική κλίμακα, τόσο λιγότερο γίνεται αυτή η επιλογή.

Η επαγγελματική αποκατάσταση

Αν παραβλέψουμε τον συναισθηματικό παράγοντα, οι υποψήφιοι αναζητούν σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα με σίγουρη αποκατάσταση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις προτιμήσεις για τα παιδαγωγικά τμήματα, που στις περιόδους σχετικά εύκολου διορισμού στο Δημόσιο είχαν υψηλά ποσοστά. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Στα τελευταία όμως χρόνια που η πρόσβαση στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά δύσκολη, τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σημαντικά.

Οι δυνατότητες των υποψηφίων

Είναι φυσικό οι αριστούχοι να επιλέγουν πρώτα σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι οι νομικές, οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές, οι βιολογικές, οι φυσικές και τα πρωτοκλασάτα οικονομικά τμήματα χρηματοοικονομικής, μάρκετινγκ, διοίκησης επιχειρήσεων κ.λπ. Οι αδύνατοι μαθητές επιλέγουν τμήματα των ΤΕΙ όπου η πιθανότητα εισαγωγής είναι πολύ μεγαλύτερη, εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρέσεις τμημάτων ΤΕΙ που έχουν μεγάλη ζήτηση.

Οι μετεγγραφές

Η δυνατότητα μετεγγραφής είναι σοβαρός –αν και αβέβαιος –παράγοντας, καθώς με αυτή την τεθλασμένη οδό αρκετοί υποψήφιοι κάθε χρόνο πετυχαίνουν να εισαχθούν σε κεντρικά ιδρύματα με λιγότερα μόρια, εφόσον εισαχθούν σε μια αντίστοιχη σχολή της περιφέρειας και συγκεντρώσουν πολλά μόρια για μετεγγραφή.

Η κληρονομικότητα του επαγγέλματος

Εχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κ.λπ. σε μεγάλο ποσοστό θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο των γονιών τους. Οσοι επομένως θελήσουν να συνεχίσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις ή τα επαγγέλματα των μελών της οικογένειάς τους, επιλέγουν αρχικά σχολές που έχουν σχέση με αυτά. Ετσι πιστεύουν ότι το μέλλον τους είναι εξασφαλισμένο αφού θα ακολουθήσουν στρωμένες δουλειές.

Τα όνειρα

Είναι η κατηγορία των υποψηφίων που από την παιδική τους ηλικία ονειρεύονται το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Είναι τα παιδιά που θέλουν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους (π.χ. μουσική, γλώσσες κ.λπ.) ή να ακολουθήσουν το συναίσθημά τους, επιζητώντας να εισαχθούν μόνο στις σχολές που επιθυμεί η καρδιά τους. Αξίζει να χειροκροτήσουμε αυτούς που κυνηγούν τα όνειρά τους, παρά τις δυσκολίες που συναντούν στον δρόμο τους.

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι διευθυντής των φροντιστηρίων

Ομόκεντρο και Ανθρωπιστικών Σπουδών