Εχοντας στο παρελθόν πρωτοστατήσει στην εκστρατεία για τη δημοσιοποίηση του πιστοποιητικού γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα και εντρυφήσει σε θεωρίες συνωμοσίας για τη θρησκεία και καταγωγή του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπερνά πλέον κάθε όριο παίζοντας βρώμικο προεκλογικό παιχνίδι εκμεταλλευόμενος την σφαγή-σοκ στο Ορλάντο.

«Κάτι συμβαίνει» λέει ο κατακτητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών και αφήνει υπαινιγμούς ότι ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να είναι συμπαθών του δράστη της χειρότερης επίθεσης με μαζικούς πυροβολισμούς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Κοιτάξτε, ηγείται της χώρας ένας άνδρας που είτε δεν είναι αρκετά σκληρός, ούτε έξυπνος ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του» δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται με τον τρόπο που φέρεται και δεν μπορεί καν να εκφέρει τις λέξεις ‘ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία’. Κάτι συμβαίνει. Είναι ασύλληπτο. Κάτι συμβαίνει» είπε.

Ο Τραμπ αναφερόταν στην άρνηση Ομπάμα να αναφερθεί σε «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», όρος ο οποίος κατά τον αμερικανό πρόεδρο αναδεικνύει οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, ως θρησκευτικές αντί για τρομοκρατικές, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως βούτυρο στο ψωμί εκείνων που θέλουν να παρουσιάσουν τις ΗΠΑ σε πόλεμο συνολικά με το Ισλάμ.

Μόνο που ο δράστης ήταν μουσουλμάνος, αλλά αμερικανός υπήκοος…

«Δεν το ‘πιάνει’ ή το ‘πιάνει’ καλύτερα απ’ ό,τι καταλαβαίνουν όλοι. Είναι είτε το ένα, είτε το άλλο, αλλά και τα δύο είναι απαράδεκτα» δήλωσε ο Τραμπ.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι ίσως δεν θέλει να το καταλάβει» είπε όταν πιέστηκε αργότερα σε άλλη εμφάνισή του στο NBC να αποσαφηνίσει τις προηγούμενες δηλώσεις του. Και προσέθεσε πως ο ίδιος πιστεύει ότι ο Ομπάμα «απλά δεν ξέρει τι κάνει, όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι ίσως δεν θέλει να το καταλάβει. Δεν θέλει να δει τι πραγματικά συμβαίνει. Και μπορεί να συμβαίνει αυτό».

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τα λεγόμενα Τραμπ δεν έχουν υπάρξει από τον εκπρόσωπο ή την εκστρατεία του.

Στο μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων της Δευτέρας, ο Τραμπ επανέφερε και την εμπρηστική δήλωση για την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Μόνο που ο δράστης στο Ορλάντο ήταν μουσουλμάνος, αλλά αμερικανός υπήκοος γεννημένος στην Νέα Υόρκη.

«Εχουμε πολλούς ανθρώπους να έρχονται των οποίων το μίσος είναι αντίστοιχο με το δικό του, το ίδιο κακό ή και χειρότερο, πραγματικά πρέπει να σταματήσουμε τους ανθρώπους να έρχονται» επέμεινε λίγες ώρες μετά τα… συγχαρητήρια που έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του διότι είχε δίκιο για την «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία».