Δυο Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ το βράδυ της Τετάρτης σε πολυσύχναστη περιοχή με εστιατόρια και καφετέριες στο κέντρο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας τέσσερις Ισραηλινούς και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους πέντε, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην διάρκεια του κύματος βίας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Από το νοσοκομείο Ιτσίλοβ του Τελ Αβίβ έγινε γνωστό ότι το τέταρτο θύμα είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση και λίγο αργότερα εξέπνευσε.

«Δυο τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών» δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, Μοσχέ Εντρί, προσθέτοντας ότι οι δυο ένοπλοι συνελήφθησαν, ο ένας από αυτούς τραυματισμένος.

Πλάνα από κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι οι δύο άντρες ήταν ντυμένοι ως επιχειρηματίες και παρίσταναν τους πελάτες σε εστιατόριο, όταν έβγαλαν ξαφνικά αυτόματα όπλα και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας εν ψυχρώ έναν άντρα καθώς οι άλλοι πελάτες τράπηκαν σε φυγή.

Η επίθεση σημειώθηκε στο πολυσύχναστο συγκρότημα Σαρόνα, όπου πολλές οικογένειες είχαν βγει με τα παιδιά τους για να απολαύσουν την βραδιά.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο κτιριακό συγκρότημα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, όπου κατέφυγαν αρκετοί πολίτες, κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους, για να γλιτώσουν από τα πυρά.

«Ημουν με την οικογένειά μου, τρώγοντας πίτσα. Ακούσαμε τους πυροβολισμούς, δεν ξέραμε τι συμβαίνει, και όλοι έπεσαν στο πάτωμα. Καταφέραμε να κρυφτούμε σε κελάρι», είπε μια γυναίκα, που έδωσε το όνομά της ως Ανέτ, στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 10.

Tο προσωπικό φύλαξης του συμπλέγματος Σαρόνα ανταπέδωσε τους πυροβολισμούς.

Χαμάς: Ηρωική επιχείρηση

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες ανήκαν στην ίδια οικογένεια και προέρχονταν από το παλαιστινιακό χωριό Γιάτα, κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, η οποία πριν από λίγους μήνες είχε γίνει το επίκεντρο βίαιων επεισοδίων.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιστρέφοντας από επίσκεψη στην Μόσχα, έσπευσε στο υπουργείο Αμυνας για να εκτιμήσει την κατάσταση με ανώτατους υπουργούς και επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Χαμάς, η στρατιωτική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, καλωσόρισε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη για την πραγματοποίησή της. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μουσίρ αλ Μάσρι, χαρακτήρισε ως ηρωική την επιχείρηση των ενόπλων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, καταδίκασε την «φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι «οι άνανδρες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν»

Στο πρώτο μισό της χρονιάς, παλαιστινιακές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 31 Ισραηλινών και δύο αμερικανών τουριστών. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 196 Παλαιστινίους, από τους οποίους το Ισραήλ δηλώνει ότι οι 134 είχαν σχεδιάσει επιθέσεις. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε συμπλοκές και διαδηλώσεις.