Το αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSD της Ρουμανίας κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές την Κυριακή σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με exit poll, τοποθετώντας το σε σχέση ισχύος πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του χρόνου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν ένα αναμενόμενο 37,5% των ψήφων.

Οι αριστεροί αποχώρησαν από την κυβέρνηση στην Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέρσι, ένα χρόνο αφότου έγιναν μαζικές διαδηλώσεις μετά από θανάσιμη πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο η οποία έφερε στο προσκήνιο ανησυχίες για μεγάλη διαφθορά στην δημόσια διοίκηση.

Υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών ηγείται της χώρας μέχρι τις βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Περίπου ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ρουμανίας, των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση δημάρχου ή μέλους δημοτικού συμβουλίου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται σύνολο 14,84 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, ή περίπου ένα τρίτο του ενοποιημένου εθνικού προϋπολογισμού, και διατηρεί επίσης πρόσβαση σε αναπτυξιακούς πόρους της ΕΕ.

Το exit poll διενεργήθηκε από την εταιρεία Curs-Avangarde για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Romania TV, και έδειξε ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα ήρθε δεύτερο με 28% των ψήφων.

Τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα Δευτέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από