Με 190 «ναι» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ «παρών» δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, σε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Ποταμιού -στην οποία παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη για συκοφαντία- οδήγησε η αναφορά του τελευταίου περί ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα «ανθρώπων του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν «κατακλέψει πολιτικό χρήμα».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεοδωράκης μετά τον πρωθυπουργό, ώστε να απαντήσει στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι «όποτε λείπει ο κ. Μητσοτάκης τον αναπληρώνει εκείνος», είπε: «Επειδή μας προκαλείτε, σας λέω ότι το Ποτάμι δεν χρειάζεται κακά δάνεια. Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αναπληρώνουμε τους παλιούς, εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν κατακλέψει πολιτικό χρήμα».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όρθιοι κάλεσαν τον κ. Θεοδωράκη να πει ονόματα «αλλιώς είναι συκοφάντης». Επακολούθησε μικρή διακοπή της συνεδρίασης με υπόδειξη της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου να ηρεμήσουν τα πνεύμα και να δοθεί χρόνος στον κ. Θεοδωράκη να μιλήσει με ονόματα επί των καταγγελιών του. Όταν ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο για να πει ότι «οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου είτε είναι σε υπουργικές θέσεις, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ή στο γραφείο του πρωθυπουργού», προσθέτοντας πως «αυτά τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί».

Κατόπιν αυτού παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «συκοφαντία» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, ειδικώς καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να επανέλθει και να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του ως ειπωμένα εν τη ρύμη του λόγου.

«Δόθηκε η δυνατότητα στον πρόεδρο του Ποταμιού να παραδεχθεί ότι εν τη ρύμη του λόγου του είπε μια κουβέντα παραπάνω. Είπε ότι στελέχη που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταδικαστεί γιατί έκλεψαν δημόσιο χρήμα και είναι και υπουργοί. Αυτό είναι συκοφαντία, και ενώ του δόθηκε η δυνατότητα να αιτιολογήσει πως ότι είπε το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, επιβεβαίωσε τη συκοφαντία με τον χειρότερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας προσέθεσε απευθείας προς τον κ. Θεοδωράκη: «Κατόπιν αυτού, λυπάμαι πάρα πολύ για σας».

Προηγουμένως, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον κ. Τσίπρα ειδικώς αυτές τις μέρες να μην λέει ότι δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, γιατί «τα ίδια έλεγε για τα μνημόνια ότι θα τα σκίσει και θα τα καταργήσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο, ότι δεν θα δεχθεί μύγα στο σπαθί του».

«Να είστε προσεχτικός όταν μιλάνε οι πολιτικοί σας αντίπαλοι κύριε πρωθυπουργέ. Εμείς δεν είπαμε να υπάρξει νομοθέτηση, παρά δέσμευση των ΚΟ, και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι κύριες καταθέσεις βουλευτών και υπουργών δεν μπορούν να είναι στο εξωτερικό» ανέφερε και προσέθεσε: «Εμείς το κάνουμε και το έχουμε δηλώσει, δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν βουλευτές και υπουργοί σας, που είχαν προβλήματα και χρειάστηκε ειδική απόφαση της Επιτροπής για να τα ξεπεράσουν».

Σχετικώς με την τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρείες, ο κ. Θεοδωράκης, διερωτήθηκε γιατί δεν τέθηκε σε διαβούλευση ή στην επιτροπή Πόθεν Έσχες και προσέθεσε πως ή πρόκειται για μια «πονηρή» διάταξη ή για προϊόν ασχετοσύνης. «Η υπερασπιστείτε τη ή πάρτε τη πίσω» ζήτησε από την κυβέρνηση. Επίσης, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι έκανε ακριβώς με τις 13 υποθέσεις που κατήγγειλε στη Βουλή ως υποθέσεις διαφθοράς.

Επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ

«Να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δεν μας κρατάει κανένας στο τσεπάκι του. Γιατί δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες, δεν είναι τα δικά μας στελέχη στα Panama Papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε τα pay rolls της Siemens και των πολυεθνικών που κατέστρεψαν τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια φορτισμένη παρέμβαση, την Τετάρτη, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.

«Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό, δίνουμε έναν έντιμο αγώνα προκειμένου μέρα με την ημέρα να επανακτήσουμε το «ύψος» για τον ελληνικό λαό, έναν έντιμο αγώνα για την έξοδο από τις συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Και αυτόν τον έντιμο αγώνα θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση της τροπολογίας και ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αποφάσισε να πάρει τον λόγο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας διότι είδε να εκτυλίσσονται στην Ολομέλεια της Βουλής για μια ακόμη φορά «κωμικοτραγικές σκηνές, όπως αυτή της αποχώρησης της ΝΔ».

«Θα περίμενε κανείς ότι σήμερα η ΝΔ θα ερχόταν σε αυτή την αίθουσα για να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, όπως έκανε τις τρεις τελευταίες ημέρες, αφότου ένα πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, ανακάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο όμως που δεν είχε τη δυνατότητα η ΝΔ και κανένας άλλος να ανακαλύψει, διότι είπαν ότι ήταν στις 7.500 σελίδες του νομοσχεδίου», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «πράγματι ήταν πολλές οι σελίδες του νομοσχεδίου, αλλά δεν ήταν 7.500 σελίδες. Ήταν 280 οι σελίδες του νομοσχεδίου».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αρχική διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο στα κόμματα. Επισήμανε, επίσης, ότι η ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση επί δύο 24ωρα να έρθει στη Βουλή και όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να έρθει στη Βουλή, «για να δούνε όλοι πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και για να καταλάβει ο ελληνικός λαός αυτή την επικοινωνιακή αθλιότητα που παίζεται όλες αυτές τις ημέρες, η ΝΔ το έβαλε στα πόδια».

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όλα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν μια στρατηγική αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράξει πολιτικό αντίλογο σοβαρό- να ασκήσει κριτική, αλλά ο πολιτικός της λόγος να έχει ειρμό, με αρχή, μέση και τέλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ΝΔ πάσχει από ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο, «μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, καμώνονται τους μεταρρυθμιστές, όμως δεν έχουν να προτείνουν καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, εκτός αν οι μεταρρυθμίσεις είναι οι περικοπές μισθών, συντάξεων και οι απολύσεις».

Παριστάνουν τους εχθρούς του λαϊκισμού, αλλά βασίζουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική και στρατηγική στον πιο ακραίο λαϊκισμό, είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε ότι ο πολιτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, «στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου Τύπου».

«Πάει πολύ να κατηγορεί το κόμμα εκείνο, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι το όνομα του κ. Παπασταύρου μέσα, να κατηγορεί για τις off shore την Αριστερά και για παραθυράκια για τις off shore την Αριστερά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αφήσει μια τέτοια πρόκληση αναπάντητη.

Αναφερόμενος στην αρχική διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν διάταξη που προέβλεπε με σαφήνεια, ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, σε ποιες χώρες απαγορευόταν να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική συναλλαγή κάθε πολιτικό πρόσωπο. «Ρυθμίζαμε με βάση της συστάσεις της GRECO», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η διάταξη του 2010 ήταν παντελώς έωλη, στον βαθμό που δεν διευκρινίζονταν ποιες ήταν αυτές οι χώρες και κατέληγε, με μαθηματική ακρίβεια, σε συνεχείς αθωώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα προηγούμενα 24ωρα σηκώθηκε από την αντιπολίτευση κουρνιαχτός και με τη συνεπικουρία γνωστών μέσων ενημέρωσης έγινε διαστρέβλωση και προπαγάνδα για την ηθική υπόσταση της κυβέρνησης. «Αυτή είναι μια απαράδεκτη τακτική», είπε και τόνισε ότι αν ο στόχος είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι με τον τρόπο αυτό έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος και να κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. «Ποιος κερδίζει από την προπαγάνδα «όλοι οι ίδιοι είναι»; Η λογική ότι όλοι είναι μέσα σε αυτό το βούρκο. Δεν μπορούσε λοιπόν αυτό να μείνει αναπάντητο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «σήμερα η κυβέρνηση, ακριβώς για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, που δημιούργησαν όλες αυτές τις ημέρες οι θιασώτες του λαϊκισμού, καμία σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα και καμία σκιά πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δίνει μάχη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση και την πάταξη της διαπλοκής, φέρνει μια διάταξη η οποία είναι βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης».

«Το κάνουμε πράγματι με απόλυτο τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός για την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και συνέχισε: «κάποιοι θα πουν ότι το κάνουμε με τρόπο υπερβολικό. Αλλά μόνο με τρόπο υπερβολικό μπορεί κανείς να απαντήσει στη λάσπη και στη χυδαιότητα».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διάταξης, είπε ότι κανένας πολιτικός δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε εταιρεία, όχι μόνο σε χώρες μη συνεργαζόμενες, εξωχώριες, αλλά σε καμία εταιρεία στο εξωτερικό, οπουδήποτε στον κόσμο, είτε έχει προνομιακό φορολογικό συντελεστή είτε όχι, είτε είναι στη μαύρη λίστα είτε δεν είναι, «γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ως κυβέρνηση, άλλη μια πληγή».

«Όποιος εκτίθεται στην πολιτική , ασκών εξουσία, είτε είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας έχει τις δραστηριότητες του για όσο εκτίθεται στα κοινά, μόνο εντός της επικράτειας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτά είναι καθαρά λόγια και ο καθένας ας έρθει αντιμέτωπος με τα ευθύνες του. «Το ερώτημα είναι γιατί αποχώρησε η ΝΔ; Δύο είναι πιθανές αιτίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία, οι οποίες θα τους εξέθεταν, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού».

Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο καταλόγισαν στην κυβέρνηση ένοχη και ύποπτη στάση, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για υποκρισία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την κατάθεση αίτησης για ονομαστική ψηφοφορία του κόμματός του ενώ επέκρινε την αποχώρηση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αποχώρηση της ΝΔ δεν είναι λύση. Σημαίνει ενοχή και αποφυγή για να γίνει συζήτηση σε ένα μείζον ζήτημα που ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι στοιχείο της κρίσης και της διαφθοράς που έφεραν την Ελλάδα εδώ όπου βρίσκεται σήμερα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τη Βουλή φέρνοντας μια «πονηρή και ενοχή ρύθμιση» και προσέθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για αυτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, μίλησε για «γενικευμένη υποκρισία και λαϊκισμό», τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνεται από τον ελληνικό λαό και προσέθεσε ότι η υποκρισία περισσεύει για αυτούς που αμφισβητούν ότι είναι πράγματι προαπαιτούμενο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για «πολιτική απάτη που αποκαλύφθηκε» τόσο της κυβέρνησης, όπως είπε, που έφερε τη σκανδαλώδη ρύθμιση όσο και της ΝΔ, που είναι «βουτηγμένη στα σκάνδαλα της πολιτικής διαφθοράς».

«Δεν θα μπούμε σε δικολαβικά παιχνίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταλογίζοντας υποκρισία στη ΝΔ για την αποχώρησή της από τη συζήτηση και στην κυβέρνηση ότι αποδεικνύει πως η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται τίμια αλλά δεν είναι τίμια. «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη σήψη και τη διαφθορά. Παρά τις επιφυλάξεις μας, όμως, θα την ψηφίσουμε», κατέληξε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε ότι η προηγούμενη διάταξη δεν ήταν ούτε ηθική ούτε έντιμη ενώ εξέφρασε έντονες ενστάσεις και για τη σημερινή τροπολογία που, μεταξύ άλλων, όπως είπε, είναι άδικη ενώ την ίδια στιγμή αίρει το αξιόποινο αδίκημα όσων τυχών αποκαλυφθούν.

Νομοτεχνική βελτίωση κατάθεσε ο Παρασκευόπουλος

Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε off sore εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου, κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σοβαρές τις νομικές ενστάσεις και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις τους περί προσπάθειας αμνήστευσης και απαλλαγής ορισμένων πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι καμία τέτοια πρόθεση και από κανένα δεν υπήρξε στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε ρύθμιση που ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία των εξήντα ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο παλαιότερων παραβάσεων και διευκολύνει μόνο να προσαρμοστούν όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο μετά την ψήφιση του νόμου.

Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:

-Η μεταβίβαση των μετοχών σε εξωχώριες εταιρείες εντός 60 ημερών (που επιβάλλεται από την τροπολογία) δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

-Δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη.

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία – η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο – αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.