Αναβολή τουλάχιστον μέχρι το 2019 παίρνει η αύξηση του ΦΠΑ στην Ιαπωνία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε θέλει να βοηθήσει τα νοικοκυριά και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας η οποία δυσκολεύεται να βγει από την κρίση των τελευταίων ετών. Στην απόφαση του Αμπε συνέβαλε και το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές για τις μισές έδρες της Γερουσίας.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του Αμπε, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει πολλές φορές ότι η εν λόγω αύξηση του ΦΠΑ θα καθυστερούσε μόνο εάν συνέβαινε κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός –εάν εκδηλωνόταν οικονομική κρίση ανάλογη με αυτήν που είχε προκαλέσει η Lehman Brothers. Η αύξηση του φόρου από 8% σε 10% είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017 και τώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Μπορεί η αναβολή της καθόλου δημοφιλούς αύξησης του ΦΠΑ να αυξήσει τις πιθανότητες του Αμπε να δει το κόμμα του να ενισχύεται στις επερχόμενες εκλογές της Γερουσίας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε δυόμισι φορές το μέγεθος της οικονομίας.

Η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ μπορεί να αφαιρέσει ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της κοινωνικής ασφάλισης. Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού της. Πάντως, μελέτη της κυβέρνησης είχε δείξει ότι η Ιαπωνία θα αποτύγχανε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της ακόμη και εάν αύξανε τον φόρο όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο φόρος είχε αυξηθεί τελευταία φορά το 2014 και αμέσως μετά η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση λόγω μείωσης της κατανάλωσης.

«Αποφάσισα να καθυστερήσω την αύξηση του ΦΠΑ επειδή θα μπορούσε ένα βλάψει την εσωτερική ζήτηση» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από το Τόκιο. «Η Κίνα και άλλες χώρες έχουν καθυστερήσει να αντιμετωπίσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή και τα διαρθρωτικά προβλήματα και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ανησυχίες για μακροπρόθεσμη στασιμότητα στην παγκόσμια ζήτηση και επομένως αποφάσισα να καθυστερήσω όσο το δυνατόν περισσότερο την αύξηση του φόρου» είπε ο Αμπε.

© Bloomberg News