Για το γαλάζιο επιτελείο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «πιάστηκαν με την offshore στην πλάτη»! Η προσπάθεια αντεπίθεσης της κυβέρνησης και η απόφαση για νέα τροπολογία απόσυρσης της επίμαχης τροπολογίας αντιμετωπίζονται ως κινήσεις πανικού υπό το βάρος των αντιδράσεων - και την εικόνα αυτή θα αναδείξει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν προκληθεί να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα.   
Παράλληλα, θα επιμείνει να αποκαλυφθούν οι συντάκτες της ρύθμισης και όσοι ευνοήθηκαν από αυτή, προεξοφλώντας ότι στόχος ήταν κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη των δύο εταίρων της συμπολίτευσης. Στην ανάγκη για πλήρη αποκάλυψη όλων των πτυχών της τροπολογίας που κρύφτηκε μέσα στις 7.500 σελίδες του δεύτερου νομοθετικού πακέτου της κυβέρνησης, άλλωστε, επικεντρώθηκε χθες και επίσημη ανακοίνωση της Συγγρού, η οποία διαμήνυσε παράλληλα ότι η απόσυρση δεν διορθώνει την κατάσταση. «Υστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore. Παραμένει το ερώτημα: ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτή τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους».
Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει έμφαση και στη χθεσινή δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που θέτει ουσιαστικά σε εφαρμογή την επίμαχη τροπολογία έστω και για λίγες ώρες. Η κίνηση καταγγέλλεται επίσης ως «επιτομή της υποκρισίας, του ψεύδους και της εξαπάτησης», καθώς ολοκληρώνει μια κυβερνητική μεθόδευση που επιτρέπει να «τακτοποιηθούν» τυχόν εκκρεμότητες από υπουργούς, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη που συμμετείχαν σε offshore εταιρείες.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι το όλο ζήτημα επαναφέρει στο προσκήνιο τις επιφυλάξεις για την κυβερνητική ευστάθεια, παρά την επιβεβαίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές εκλαμβάνουν την αντίδραση που καταγράφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδειξη ότι ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου σχοινοβατούν χωρίς δίχτυ ασφαλείας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στο κενό, την ώρα που θεωρούσαν ότι έχουν ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο, πάντως, αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ανέφερε ότι η επίμαχη τροπολογία είχε συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες και αποτελούσε, τουλάχιστον ως προς την ανάγκη νομοθετικής αλλαγής, μνημονιακή υποχρέωση. «Το 2014 ψηφίστηκε ένας νόμος, ο 4281, που άλλαζε ό,τι ίσχυε μέχρι τότε για το πόθεν έσχες και αυτός ήταν μνημονιακό προαπαιτούμενο. Που σημαίνει ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου, είτε εν όλω είτε εν μέρει - και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εν μέρει, με κάποια άρθρα - έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση της τρόικας. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι είναι προαπαιτούμενο. Τώρα, αν η ελληνική πλευρά έκανε τις προτάσεις προς την τρόικα και αυτή τις απεδέχθη ή η τρόικα έκανε τις συγκεκριμένες αλλαγές και η κυβέρνηση τις απεδέχθη, αυτό μπορεί να μας το πει μόνο η κυβέρνηση» σχολίασε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής (στον Βήμα 99,5) και πρόσθεσε: «Είναι άλλο το τυπικό της ιστορίας - και εκεί υπάρχουν διάφορες νομικές ερμηνείες - και άλλο είναι το κομμάτι της πολιτικής ηθικής, όπου εκεί είναι το χρονικό διάστημα που έγινε. Εχει αναδρομική ισχύ με βάση το άρθρο 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που λέει ότι όλες οι υποθέσεις πάνε με την ευνοϊκότερη ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θέλουν να καλύψουν κάποιον δικό τους, αλλά πρέπει να δοθεί απάντηση τι έγινε».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από