Ο Μάριο Ντράγκι με το επίμαχο υπερόπλο του, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στη μάχη κατά της απειλής του αποπληθωρισμού. Η Eurostat είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο στο μείον 0,1% από μείον 0,2% τον Απρίλιο.

Επίσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάιο ήταν μηδενικός, ενώ οι αγορές περίμεναν ότι θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα.

Ακόμη ο δείκτης της Κομισιόν που μετράει την εμπιστοσύνη στην οικονομία αυξήθηκε χθες για δεύτερο συνεχή μήνα φτάνοντας σε υψηλά τεσσάρων μηνών.

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει τα πρώτα καλά νέα εδώ και περίπου έναν χρόνο από το μέτωπο αυτό.

Στη συνάντηση της ΕΚΤ την Πέμπτη τα μέλη της Τράπεζας είναι πιθανό να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική.

Την ώρα που οικονομολόγοι δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ θα αποδειχθεί αρκετό για να αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2%, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο είναι πιο αισιόδοξος. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κονστάνσιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει κοντά στον στόχο αυτό μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων της ΕΚΤ, η οποία τον Μάρτιο προέβλεπε πληθωρισμό 0,1% για το 2016, 1,3% για το 2017 και 1,6% για το 2018. Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τα μέλη της ΕΚΤ είναι μήπως η αποτυχία να επιτευχθούν οι στόχοι του πληθωρισμού εδώ και μια τριετία πλήξει τελικά την αξιοπιστία της τράπεζας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από