Σκεπτικισμό απέναντι στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup εκφράζει το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει ότι η συμφωνία «ακολουθεί τη στρατηγική του 2010, απαιτεί δηλαδή υπερβολικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, επιβάλλει πολλούς φόρους και νέα μέτρα λιτότητας» για να προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι «το πιθανότερο είναι μία περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας αφού οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν».

«Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε νέο τέλμα» υπογραμμίζει το μέλος της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

Προτείνει, μάλιστα, να παγώσει η λιτότητα για 2 χρόνια ώστε να φανεί πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία. Λέει σχετικά:

«Το σημαντικότερο είναι να επανέλθει στη χώρα η ανάπτυξη. Η καλύτερη μέθοδος γι΄αυτό θα ήταν να την αφήσει κανείς για δύο χρόνια σε ησυχία, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία της θα βρει από μόνη της τον εαυτό της. Το ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί το βλέπουμε στην περίπτωση της Ισπανίας».

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ίδιος συνιστά να περιμένουμε «να δούμε τι θα γίνει μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017», εκτιμώντας ότι «και οι Γερμανοί θα αναγνωρίσουν κάποτε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, έτσι που να μην κινδυνεύει συνεχώς από το Grexit».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το Βερολίνο «εκτιμά το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αρχική γραμμή της σύγκρουσης και επιζητεί τη συνεργασία».