H αξιολόγηση τελείωσε αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε άλλη μια τηλεδιάσκεψη, αυτή τη φορά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των δανειστών, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα προαπαιτούμενα και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Η τηλεδιάσκεψη δεν απέδωσε συγκεκριμένο αποτέλεσμα αλλά ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να ψηφιστούν όσα απαιτούνται έως το τέλος της εβδομάδας. Τα προαπαιτούμενα είναι περίπου 15 ρυθμίσεις, εκ των οποίων κάποιες σημαντικές και δύσκολες. Αυτές αφορούν κυρίως: τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το ΕΚΑΣ και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικά για το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα σε νέα διάσκεψη σε τεχνικό επίπεδο. Πρόκειται για δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ και υπάρχει κίνδυνος –εφόσον πωληθούν –να χρειαστεί το Δημόσιο να τα καλύψει και να δημιουργηθεί έτσι ένα ισόποσο δημοσιονομικό κενό. Οπως υποστηρίζει υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, την κυβέρνηση την ενδιαφέρει, όποια απόφαση και αν ληφθεί, να μην έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Πάντως, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι δανειστές είναι θετικοί στο να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να μετατεθεί το θέμα για την επόμενη αξιολόγηση.
Το οικονομικό επιτελείο βιάζεται για δύο λόγους: Πρώτον, για να υπάρξει επαρκής χρόνος να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης όπου αυτό απαιτείται και να φθάσουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα πριν δημιουργηθεί ασφυκτικό ταμειακό πρόβλημα. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί στα τέλη Ιουνίου.

Δεύτερον, για να διασφαλίσει ότι στις 2 Ιουνίου που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Βιέννη δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μη ληφθεί απόφαση για την άρση του waiver και τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Με την ψήφιση των μέτρων δρομολογημένη, η ΕΚΤ αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως ώστε να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Ετσι, οι τράπεζες θα μεταφέρουν δάνεια από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ΕΚΤ.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Από τα άλλα προαπαιτούμενα που βρίσκονται στο τραπέζι, επείγον είναι το κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και συγκεκριμένα της υπογραφής του σχετικού μνημονίου για το οποίο είχε δοθεί παράταση ώς τις 20 Ιουνίου.

Επίσης, στο Ασφαλιστικό υπάρχει η εκκρεμότητα με την κάλυψη της τρύπας των 70 εκατ. ευρώ που προέκυψε επειδή τελικά δεν θα περικοπεί αναδρομικά το ΕΚΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκε, όπως είναι γνωστό, να καλυφθεί το κενό από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Το Ταμείο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα χρηματοδοτείται από το υπερβάλλον, σε σχέση με τον στόχο, πρωτογενές πλεόνασμα. Στο Eurogroup, ωστόσο, οι δανειστές εξέφρασαν αντιρρήσεις.