Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, επέδειξε κατά την επίσκεψή του αργά το βράδυ της Παρασκευής ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιηγήθηκε στους χώρους των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, έχοντας συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Ο ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

«Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαινιάζουμε σήμερα, με τη δική σας παρουσία κύριε Πρόεδρε, ένα τόσο σημαντικό και τόσο συμβολικό έργο, ένα τόσο σημαντικό όσο και συμβολικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Βυζαντινό Μουσείο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας και στην οποία περιλαμβάνεται έργο του σπουδαίου ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά και τιμή» του να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης «ενός μοναδικού αριστουργήματος», της εικόνας Η Ανάληψη του «μεγάλου εικονογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, ο οποίος άντλησε την έμπνευση για τα έργα του μεταξύ άλλων και από την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, σημειώνοντας ότι όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία και τους τρόπους δημιουργίας αλλά προσέθεσε σε αυτό το λεγόμενο ρωσικό στυλ».