«Είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν» λέει ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ τονίζει ότι έγινε εύκολο να δουλεύεις με την κυβέρνηση Τσίπρα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, υπογραμμίζει πως για την Ελλάδα είναι win-win και διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί συμπληρωματικού μνημονίου, λέγοντας ότι «χρειάζεται μόνο να εγκριθούν συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες». Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων.

Και σπεύδει να προσθέσει ότι έρχονται και άλλα ξενύχτια στο Eurogroup για την Ελλάδα, «καθώς υπάρχει ακόμη δουλειά». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ αποκαλύπτει πως 9 από τις 11 ώρες που διήρκησε το Eurogroup ξοδεύτηκαν» για να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στην συμφωνία.

Οπως μεταδίδει το Euro2day, ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας αποκλειστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, απορρίπτει σενάρια ότι η συμφωνία είναι ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.

Εξηγεί ότι χρειάζεται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και κάποια prior actions αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι.

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU», τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

«Υψιστη επιφυλακή για την εφαρμογή των μέτρων»

Προειδοποιεί όμως ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή (vigilant) για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα, καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και λέει ότι εάν η κυβέρνηση τη βάλει σε πράξη, τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Οσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλεύεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν».

«Θέλω και εγώ να του πω ένα ευχαριστώ», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του ΔΝΤ.

Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κυρία Λαγκάρντ, ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι και το «staff» του ΔΝΤ έδωσε τη συγκατάθεσή του και η φυσική παρουσία του Π. Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

«Η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους θα γίνει με τα στοιχεία του ΔΝΤ» 

Παραδέχθηκε ότι η αναθεωρημένη DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους) θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας όμως ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ.

Ερωτώμενος πώς θα τα βρουν οι δύο πλευρές αφού είναι πλέον σαφές και επισήμως με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στις προβλέψεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Οσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά drafts υπήρχαν αριθμοί, όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν.

«Αυτό δείχνει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα», είπε. Για τον ρόλο της Κομισιόν, ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν, ότι έσπρωξε για την αποδέσμευση μεγάλης δόσης για να πάρει ανάσα η εγχώρια οικονομία και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα παραμείνουν μεσολαβητές «brokers».

Αν χρειαστεί, θα το κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από