Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν προγραμματίστηκε πριν από τη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί. Δεν ήταν μόνο το πρόγραμμα του γάλλου υπουργού Οικονομίας που επέβαλε το πρόγευμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: τα κρουασάν και ο καφές φίλτρου που μοιράστηκε με τον «μεταρρυθμιστή» Μακρόν έστελναν το μήνυμα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σκοπεύει να περιοριστεί σε πολιτικές που υφαίνονται μόνο εντός των τειχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Με την ίδια άνεση μπορεί να είναι συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Γκι Φέρχοφστατ, με τον οποίο βρίσκεται από χρόνια σε ανοικτή γραμμή.
Στον Φέρχοφστατ επένδυσε τις προηγούμενες ημέρες και ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρότι Το Ποτάμι έχει επιλέξει να ακολουθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών. Οι εναγκαλισμοί του Μάρτιν Σουλτς και του Τζιάνι Πιτέλα με τον Αλέξη Τσίπρα και το φλερτ διαρκείας με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν στη Σεβαστουπόλεως την ίδια δυσανεξία που έχει διαγνωστεί και στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αν δεν μπει φρένο σε αυτή την επιχείρηση υιοθεσίας του Τσίπρα από τη σοσιαλιστική πτέρυγα, εκρήξεις είναι πιθανόν να καταγραφούν λίαν συντόμως και από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά.
Το παιχνίδι σε μεγάλο γήπεδο που επιχειρεί να κάνει το ευρωπαϊκό αντιπολιτευτικό τόξο δεν είναι ασύνδετο με τη συμφωνία στο Eurogroup. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από το Παρίσι με τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση κλείνει και ο Τσίπρας κερδίζει χρόνο. Ούτε ο Μακρόν ούτε ο Σαρκοζί εμφανίστηκαν να έχουν επιφυλάξεις για τη στροφή Τσίπρα - συνεπώς, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάνουν πλέον τα δικά τους σχέδια χωρίς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στα εγχώρια αντιμνημονιακά μέτωπα. Σε αντίθεση με την εσωτερική εικόνα και τις ανησυχίες για έναν νέο γύρο κοινωνικής αναταραχής, στα κυβερνητικά γραφεία πέριξ της Σανς Ελιζέ διαπιστώνουν ότι τα νέα πακέτα φόρων και περικοπών εγκρίθηκαν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι στην Αθήνα.
Χαράσσουν νέες στρατηγικές
Ο χρόνος που κερδίζει ο Τσίπρας δεν περισσεύει από την αντιπολίτευση. Αλλά δεν προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες και στα τρία κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου. Η πίεση φαίνεται ότι είναι μικρότερη στο ΠΑΣΟΚ που θα συνεχίσει να ακολουθεί τον σχεδιασμό που χάραξε η Φώφη Γεννηματά από τις αρχές του έτους. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανακαθορίζει τις δικές του κινήσεις, αντιμετωπίζοντας σταθερά το δίλημμα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και διαβλέποντας ότι μετά την αξιολόγηση και το φρέσκο μνημονιακό κοστούμι που προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας η δυναμική του ευρωπαϊκού τόξου μπορεί να εξασθενήσει. Κυρίως επειδή μέχρι το Eurogroup της περασμένης Τρίτης ήταν ο φόβος μιας ρήξης με την Ευρώπη που τη συντηρούσε.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα πράγματα φαίνονται πιο περίπλοκα. Το ευρωπαϊκό αφήγημα είναι προφανές ότι δεν μπορεί πλέον να βρίσκεται στην προμετωπίδα της γαλάζιας αντιπολιτευτικής στρατηγικής, ενώ η απομάκρυνση του εκλογικού ορίζοντα δυσκολεύει και την προσπάθεια να παραμείνει το κόμμα σε εγρήγορση. Η λήξη συναγερμού αναγνωρίζεται και δημόσια από τα γαλάζια στελέχη που μεταθέτουν πλέον το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων στην άνοιξη του 2017. Το ζήτημα είναι μέχρι τότε να βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός σε ετοιμότητα.
Στην πραγματικότητα, η αναθεώρηση του αντιπολιτευτικού πλάνου της ΝΔ έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου - ενδεχομένως και με αλλαγές στο κομματικό οργανόγραμμα, με έναν εσωτερικό ανασχηματισμό. Ακόμη και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδέεται με το νέο σχέδιο, που δεν αναδεικνύει τη ΝΔ ως εγγυητή της θέσης της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά ως μεταρρυθμιστική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα μακριά από την κρίση.
Το γαλάζιο κυβερνητικό πλάνο
Σε αντίθεση με τους άλλους δύο συνοδοιπόρους στο ευρωπαϊκό μέτωπο που μπορούν να επικεντρωθούν σε μια μάχη χαρακωμάτων, η ΝΔ πρέπει σχεδόν αναγκαστικά να αντιπροβάλει ένα κυβερνητικό σχέδιο άμεσης υλοποίησης. Στο γαλάζιο επιτελείο η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, παράλληλα με το κυβερνητικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις που, τουλάχιστον επικοινωνιακά, θα καούν μέσα στη λάβρα του καλοκαιριού. Το νέο κυβερνητικό πλάνο θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Σεπτεμβρίου από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το φθινόπωρο, άλλωστε, θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τον εκλογικό ορίζοντα.
Μέχρι τότε, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ακολουθήσει κι ένα παράλληλο πρόγραμμα για να ενισχύσει το κοινωνικό πρόσημο της δικής του ατζέντας. Η επιστροφή του κόμματος στις γειτονιές και η ανάδειξη των προβλημάτων της καθημερινότητας σχεδόν προεξοφλείται στον τρίτο όροφο της Συγγρού ότι θα συνδυαστούν και με μια εικόνα αποξένωσης του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για πρόγνωση νέων αδιεξόδων για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την αδυναμία εφαρμογής και το υφεσιακό σκηνικό που θα διαμορφώσουν οι νέες επιβαρύνσεις. Την ώρα που ο Τσίπρας θα στοχοποιείται ως ακόμη ένας εκ των πρωθυπουργών που απομονώθηκαν στον «γυάλινο πύργο» του Μαξίμου, ο Κυριάκος θα βρίσκεται ανάμεσα στην κοινωνία και θα επουλώνει τα παλαιά τραύματα της ΝΔ.
Το σχέδιο «2% - 4%»
Στο ίδιο διάστημα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να καταστήσει κοινωνούς της νέας στρατηγικής του και τους ευρωπαίους εταίρους, παράλληλα με την ελληνική κοινωνία. Στη συνάντηση της Δευτέρας με την Ανγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες του ΕΛΚ, στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, καθώς και στη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα, θα συνοδευτεί από ενστάσεις για το μείγμα λιτότητας που επιβάλλεται από την τελευταία συμφωνία. Σε έναν βαθμό, ο Κυριάκος θα εναντιωθεί στους έξω για να τον ακούσουν μέσα, αφού το σχέδιο «2% - 4%» (ο στόχος, δηλαδή, για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ με παράλληλο ρυθμό ανάπτυξης 4%) θα αποτελέσει τη βασική συνταγή της ΝΔ για έξοδο από την κρίση.
«Οι συνθήκες είναι ώριμες για μια μεγάλη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Εμείς θα δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εκείνοι θα δεσμευθούν σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 2%. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εκείνοι θα δώσουν μια ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία», είναι το νέο αφήγημα που θα προβάλει η γαλάζια ηγεσία, επενδύοντας σε έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και σε αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος κατά την πενταετία 2017-2021.
Παρά το νέο χρονοδιάγραμμα, το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν θα αποσυρθεί. Το «φύγετε» μπορεί να μην είναι μόνιμη επωδός στις γαλάζιες ανακοινώσεις του καλοκαιριού, αλλά η ΝΔ ακόμη και αν δεν φωνάζει για εκλογές, δεν θέλει να φανεί ότι δεν τις ζητάει. Την ίδια ώρα, μπαίνει σε εφαρμογή και ένα σχέδιο ενεργοποίησης κάθε στελέχους του κόμματος (από πρώην βουλευτές, δημάρχους, συνδικαλιστές κ.λπ.), με στόχο να διαμορφωθεί ένας ενιαίος κομματικός λόγος που θα μεταφέρεται στη βάση και στον κοινωνικό περίγυρό τους. Το άνοιγμα στην κοινωνία, εν ολίγοις, είναι στοίχημα που δεν αφορά μόνο την ηγεσία, αλλά το σύνολο της κομματικής πυραμίδας, όπως τονίζουν και από τον τρίτο όροφο της Συγγρού.
Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνεται προσεχώς και Πολιτική Ακαδημία Στελεχών, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς που θα επιμορφώνουν τα γαλάζια στελέχη, ώστε να μπορούν να κινηθούν αποτελεσματικά στο σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Το εγχείρημα έχει αναλάβει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έχει λάβει εντολή να συντονίσει και τα πρώτα βήματα της γαλάζιας διεύρυνσης με πρόσωπα της αγοράς, της εκπαίδευσης κ.ά. που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Χτύπημα» από τα αριστερά
Στο σκηνικό μετά την αξιολόγηση, οι δρόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούν. Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για μια αντιπολίτευση από τα αριστερά στον Τσίπρα που θα επιτρέπει να αναδειχθούν και τα «πατριωτικά χαρακτηριστικά» του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Σε μια διαφοροποίηση με το «μεταρρυθμιστικό σχέδιο» που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ δίνουν έμφαση σε μια αναπτυξιακή πορεία χωρίς να διασαλευθεί το «κοινωνικό ισοζύγιο». Οι 20 προτάσεις-«επιταχυντές» για την ανάπτυξη που παρουσίασε χθες στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά επιβεβαίωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει να αναζητεί την ιδανική θέση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Παράλληλα, θα επιμείνει να προβάλλει τη θέση για κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» που απεγκλωβίζει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από ένα αίτημα για εκλογές και ταυτόχρονα αποκηρύσσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Οσο για το εγχείρημα της συμπόρευσης με Το Ποτάμι, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν έως το τέλος Ιουνίου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις - με αφετηρία την παρουσίαση, στις 6 Ιουνίου, των κοινών θέσεων για τον εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή στελεχών από τα δύο κόμματα.
Πιστοποιητικό «τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης» θα επιδιώξει να αποκτήσει προσεχώς Το Ποτάμι, επενδύοντας και σε ένα κλίμα κυβερνητικής σταθερότητας. Πρόκειται για νέα τακτική που μπορεί να αναθεωρήσει και το σχέδιο προσέγγισης με τη ΝΔ και να αναβαθμίσει τις συζητήσεις για μια νέα Κεντροαριστερά. Ο αντιπολιτευτικός σχεδιασμός των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, τουλάχιστον σε ένα σημείο φαίνεται να συμπίπτει: Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης βάζουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εξορμήσεων στην περιφέρεια για το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από