Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαιώνει τον Τίμοθι Φόστερ, έναν Αφροαμερικανό ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1987 από σώμα ενόρκων που συνέθεταν 12 λευκοί, οι οποίοι -όπως φάνηκε- επιλέχθηκαν με ρατσιστικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία συνέταξε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, «οι εισαγγελείς (που άσκησαν τις διώξεις στον Φόστερ) ενήργησαν εν μέρει με ρατσιστικά κίνητρα» όταν εξαίρεσαν ορισμένους ενόρκους.

Αυτή η απόφαση δίνει την ευκαιρία στον Φόστερ να διεκδικήσει μια νέα δίκη, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη του.

Ο Τίμοθι Φόστερ, που παραμένει έγκλειστος σε πτέρυγα μελλοθανάτων, είχε δικαστεί στην Πολιτεία της Τζόρτζια, στις νότιες ΗΠΑ, κατηγορούμενος για το θάνατο λευκής γυναίκας.

Με διανοητική υστέρηση

Ο κατηγορούμενος, γεννηθείς το 1967 με διανοητική υστέρηση, είχε ομόφωνα κριθεί ένοχος.

Εντούτοις, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των δικηγόρων του κατηγορουμένου, αποκαλύπτεται ότι στον κατάλογο των υποψηφίων ενόρκων, δίπλα στα ονόματα των μαύρων κάποιος είχε γράψει το γράμμα «Β», από το «Black», δηλ. μαύρος.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου στις αρχές Νοεμβρίου του 2015, ο Στίβεν Μπράιτ, ο συνήγορος του Φόστερ, είχε καταθέσει τον κατάλογο αυτόν.

Προφανώς, όλοι οι Αφροαμερικανοί «είχαν αποκλειστεί» είχε δηλώσει ο ίδιος.

Το χειρότερο από όλα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο εισαγγελέας είχε συντάξει κατάλογο με έξι ονόματα που έπρεπε να απορριφθούν «πάση θυσία».

«Σε αυτόν τον κατάλογο, οι πέντε πρώτοι ήταν μαύροι και ο έκτος είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι διαφωνεί με τη θανατική ποινή» εξήγησε ο Μπράιτ.