Η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον αντιπρόεδρο Τέμερ -που αντικατέστησε την αποπεμφθείσα Ρουσέφ- βρίσκεται εκ νέου υπό πίεση εξαιτίας ηχογραφημένης συνομιλίας ενός στελέχους της που ακούγεται να καλούσε σε «συμφωνία» για ανατροπή της προέδρου ώστε να περιοριστεί το σκάνδαλο της Petrobras (στο οποίο εμπλέκεται και ο ίδιος). Ο υπουργός παραιτήθηκε, ο εκτελών χρέη προέδρου πήρε αποστάσεις, όμως αυτό δεν αρκεί για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Πέτρα του νέου σκανδάλου είναι ο Ρόμερο Ζούκα, γερουσιαστής που είχε επιλεγεί από τον Τέμερ ως υπουργός Σχεδιασμού. Η εφημερίδα Folha de Sao Paolo δημοσίευσε τμηματικά το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε με τον επικεφαλής της κρατικής Transpetro Σέρζιου Μασάντου τον Μάρτιο, όταν ακόμη η Ρουσέφ πάλευε να μην αποπεμφθεί.

Στο τηλεφώνημα, καλεί σε «συμφωνία» ώστε να «σταματήσει η αιμορραγία» που προκαλεί η έρευνα γι το σκάνδαλο της Petrobras. Στόχος της συμφωνίας εκείνης θα έπρεπε να είναι «να σταματήσουν τα πάντα και να μπει ένα όριο».

Αρχικά, ο Ζούκα απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση λέγοντας πως τα λεγόμενά του είχαν ληφθεί «εκτός συμφραζομένων», και ότι απλώς εξέφραζε άποψη για την οικονομία.

Στη συνέχεια, όταν δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αργότερα ολόκληρη η συνομιλία (στην οποία δεν αναφέρει ούτε μία φορά την κατάσταση της οικονομίας), οι αντιδράσεις έγιναν ισχυρότερες και τελικά παραιτήθηκε.

Ακόμη και συνεργάτες του αντιπροέδρου Τεμέρ, όπως και η -επικριτική απέναντι στη Ρούσεφ- εφημερίδα Globo στο κεντρικό της άρθρο- καλούσαν για απομάκρυνση του Ζούκα μετά την ηχογράφηση.

Η ίδια η Ρούσεφ υποστήριξε πως η ηχογράφηση «αποδεικνύει» πως η διαδικασία σε βάρος της είναι «πολιτικό πραξικόπημα» με στόχο να «μπει κάτω από το χαλί η υπόθεση Petrobras».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από